Vești proaste pentru fumători

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a avizat negativ, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, care prevede redefinirea spaţiilor pentru fumători.

La dezbateri, preşedintele comisiei, Ibram Iusein, a afirmat că susţine legea care a fost deja adoptată de Parlament în privinţa interzicerii fumatului în spaţiile publice.

"Sunt pentru legea care este. A fost un bun început. O apreciez, nu întotdeauna, dar asta este", a spus el, pledând pentru un aviz negativ în cazul acestui proiect de lege.

Deputatul liberal Adriana Săftoiu a propus ca această iniţiativă legislativă să rămână o perioadă în dezbatere pe site-ul Camerei Deputaţilor.

"Este o lege cu impact. Eu sunt fumătoare, dar sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acum. Nu ştiu dacă toate aceste legi nu ar trebui să rămână pe site-ul Camerei, în dezbatere publică, pentru că legea cealaltă a fost destul de discutată, s-au creat tabere pro, contra. (...) Aş lăsa-o în dezbatere pe site, aş atrage atenţia opiniei publice asupra ei şi poate după aceea să încercăm (să luăm o decizie - n.r.)", a afirmat Săftoiu.

Proiectul de lege prevede redefinirea spaţiilor pentru fumători.

"Fumatul este permis numai în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii: să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi consumul de cafea, băuturi calde sau răcoritoare", se arată în proiect, scrie Agerpres.

Cluburi de fumători

Iniţiativa stipulează şi faptul că fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului.

În proiect se mai prevede faptul că prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă.

De asemenea, prin spaţiul închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006.

Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor este comisie raportoare în cazul acestui proiect de lege.

Senatul a adoptat tacit, în noiembrie, această iniţiativă, pentru care Guvernul a emis un punct de vedere prin care nu susţine proiectul de lege.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel