Văl islamic, referendum în Elveția. Guvernul nu este de acord cu INTERZICEREA

Bogdan Bolojan / 20 dec 2017 / 19:34 Salveaza PDF Comentarii

Guvernul federal elveţian şi-a anunţat miercuri opoziţia faţă de aşa-numita iniţiativă populară 'anti-burqa' asupra cărora elveţienii se vor pronunţa prin referendum şi care vizează o interdicţie naţională asupra ascunderii feţei în orice loc public, transmite AFP.

Executivul federal de la Berna susţine că această chestiune ar trebui să fie lăsată la latitudinea fiecărui canton elveţian.

Data referendumului nu a fost deocamdată stabilită, însă autorităţile şi-au exprimat deja opoziţia faţă de această iniţiativă populară.

Iniţiativa populară este un drept prevăzut în constituţia elveţiană ce permite unui anumit număr minim de cetăţeni să propună un text care urmează să fie supus votului. Pentru a fi adoptat, textul trebuie să fie acceptat de majoritatea populaţiei şi a cantoanelor din Elveţia.

Iniţiativa intitulată 'DA interzicerii ascunderii feţei' a fost depusă la 15 septembrie de un comitet condus de un deputat din Uniunea Democratică de Centru (UDC, dreapta populistă), partid aflat şi la originea iniţiativei privind interzicerea construirii de noi minarete în Elveţia, propunere acceptată de populaţie în 2009.

Mai multe cantoane elveţiene s-au pronunţat deja în acest dosar. Astfel, cantoanele Zurich, Soleure, Schwyz, Basel şi Glaris au refuzat interzicerea ascunderii feţei, în timp ce cantonul Tessin şi parlamentul cantonului St-Gall au optat pentru o interdicţie, relatează Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29