USSB: Strategia fiscal - bugetară a guvernului reprezintă condamnarea românilor la sărăcie

Uniunea Sindicală Sanitas Bucuresti (USSB) consideră că Strategie fiscal – bugetară pentru 2012 – 2014, pe care Guvernul doreste să o impună României în următorii ani, este cea mai nouă dovadă a incapacitătii actualei Puteri de a gestiona această tară.

Sectorul bugetar este lovit încă odată, după tăierile aberante de salarii, încercările nefericite de a reforma aparatul administrativ si impunerea unor restrictii care nu au suport economic, ci reprezintă doar expresia unor orgolii si frustrări politice.

Guvernul ne anuntă că va sista până în anul 2014 acordarea tichetelor de masă şi de vacanţă pentru angajaţii din instituţiile publice, va bloca şi anul viitor acordarea de premii pentru bugetari şi va continua sistemul de compensare doar cu ore libere a muncii prestate în afara timpului normal de lucru. Ca de atâtea alte ori în ultimii ani, Guvernul îsi dă cu stângu-n dreptul. Aruncă, mai întâi, pe piată, informatia cresterilor salariale ale bugetarilor, ”uitând” sa spună că, de fapt, nu este o mărire, ci o revenire la nivelul salariului redus acum doi ani. Apoi anuntă că, ceea ce dă cu dreapta, ia cu stânga: vor dispărea tichetele, premiile si plata orelor suplimentare. Dacă tragi linie, venitul bugetarului, si asa insuficient, se va micsora încă odată.

Sistemul sanitar, aflat si asa în suferintă după implementarea ”reformei” din acest an, se va degrada si mai rapid. Principalii factori de eroziune rămân: subfinantarea, emigrarea personalului calificat, scăderea salariilor sub nivelul de subzistentă, blocarea angajărilor si limitarea resurselor materiale, si asa precare, destinate acestui sector.

În numele unei asa-zise economii de resurse financiare, toate reglementările initiate în ultimii ani nu au generat decât haos în sistemul sanitar. Nu poti cere servicii medicale de calitate unei asistente care trebuie să alerge între 2- 3 saloane, căci face munca a cel putin două persoane ce ar fi trebuit încadrate pe posturi similare; nu mai poti cere concentrare maximă unui neurochirurg care trebuie să facă o gardă de 36 de ore la fiecare 3 zile, timp în care operează, consultă pacienti la camera de gardă, internează, scrie retete etc. În acelasi timp, nu poti condamna personalul medical care optează pentru un post în Italia sau în Franta, în conditii materiale si financiare decente, în conditiile în care statul român decide că un salariu mediu de 900-1000 lei este mai mult decât suficient, deci se pot anula tichetele de masă, iar orele suplimentare se pot compensa, la fel de bine, cu timp liber.

Nouă Strategie fiscală vine să completeze celelalte acte normative adoptate în ultimii ani, are au ca efect direct distrugerea sistemului sanitar: OUG 34/2009 si OUG 23/2011 privind rectificările bugetare începând cu anul 2009 precum si o serie de măsuri financiar-fiscale în defavoarea salariatilor; Ordinele MSP nr. 1.778/2006 si 1.224 / 2010 care stabilesc normative de personal; Codul Muncii.

USSB solicită anularea de urgentă a tuturor acestor reglementări care mimează reforma sanitară si care nu fac altceva decât să grăbească degradarea sistemului de sănătate al acestei tări, deblocarea posturilor in sistemul sanitar si respectarea normativului de personal!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel