Ursula von der Leyen, preocupată de legea ungară privind comunitatea LGTB

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană s-a declarat 'foarte îngrijorată' de o nouă lege adoptată în Ungaria - criticată de ONG-uri şi Washington, care o percep ca pe un atac la adresa drepturilor comunităţii LGBT - şi examinează legalitatea acesteia, conform unei declaraţii făcute miercuri de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite joi AFP. 

Textul legii adoptate marţi la Budapesta prevede că 'pornografia şi conţinutul ce reprezintă sexualitate sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani'.

Potrivit ONG-urilor, aceasta va duce la interzicerea programelor educative, a reclamelor, a cărţilor sau a serialelor în care este menţionată homosexualitatea. 'Foarte îngrijoraţi de noua lege din Ungaria. În prezent examinăm dacă ea încalcă legislaţia europeană', a scris von der Leyen pe Twitter. Comisia Europeană anunţase deja mai devreme în cursul zilei de miercuri că analizează din punct de vedere juridic legea iniţiată de partidul premierului Viktor Orban.

'Ceea ce vom face va depinde de ceea ce vom descoperi, trebuie să ne uităm în ce aspecte şi puncte legea respectă sau nu legislaţia europeană, principiile UE sau Carta drepturilor fundamentale', a explicat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, Dana Spinant. Comisia Europeană a reamintit că în noiembrie a prezentat o strategie destinată combaterii discriminărilor şi a urii împotriva persoanelor LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali, transgender).

Vezi și:  Ursula von der Leyen, bunică la 62 de ani. Preşedinta Comisiei Europene are 7 copii

'Cred într-o Europă care îmbrăţişează diversitatea, nu într-o Europă care o ascunde copiilor noştri. Nimeni nu ar trebui să facă obiectul unei discriminări pe baza orientării sexuale', a declarat von der Leyen pe Twitter. La Washington, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a comunicat 'îngrijorarea' autorităţilor americane în legătură cu 'libertatea de exprimare' din Ungaria şi a apreciat că legea stabileşte restricţii care 'nu îşi au locul într-o societate democratică'.

Ungaria, sub conducerea premierului Viktor Orban din 2010, şi-a intensificat deja din decembrie 2020 ofensiva împotriva comunităţii LGBT, consacrând în Constituţie definiţia sexului unei persoane ca fiind doar cea de la naştere şi interzicând de facto adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. În 2018, Ungaria a fost vizată de o procedură - articolul 7 din tratat - declanşată de Parlamentul European pentru 'încălcare gravă' a valorilor UE care, teoretic, poate conduce la sancţiuni, dar se află în prezent în impas, potrivit Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy