Ungaria. Guvernul oprește finanţarea unor studii universitare

Guvernul din Ungaria va opri finanţarea studiilor universitare de gen, a anunţat marţi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Acesta este primul pas concret dintr-o nouă strategie culturală semnalată luna trecută, informează Reuters. Reales în aprilie pentru un al treilea mandat consecutiv, premierul naţionalist de dreapta Viktor Orban a anunţat în iulie că sunt în pregătire schimbări culturale şi intelectuale majore, adăugând că victoria sa categorică este 'un mandat pentru construirea unei noi epoci'.

Într-o conferinţă de presă, şeful de cabinet Gergely Gulyas a invocat numărul redus de înscrieri ca motiv suficient pentru a stopa aceste cursuri, dar a evidenţiat şi opoziţia ideologică a guvernului. 'Guvernul ungar este ferm de părere că oamenii se nasc fie bărbaţi, fie femei. Ei îşi duc vieţile aşa cum cred că e cel mai bine, dar dincolo de asta statul ungar nu vrea să cheltuiască fonduri publice pe educaţia în această zonă', a spus el.

Schimbare spre valori conservatoare

Susţinătorii lui Orban vor o schimbare spre valori conservatoare pentru a pune capăt la ceea ce ei numesc dominarea celor de stânga şi a liberalilor în arte, ştiinţe şi educaţie. Decizia împotriva studiilor de gen este una dintre primele politici guvernamentale specifice în acest domeniu. O alta este reducerea independenţei Academiei Ungare de Ştiinţe în alocarea de finanţări publice pentru cercetare.

Studiile de gen sunt predate la universitatea de stat ELTE şi la Universitatea Centrală Europeană, care se numără printre universităţile de top din ţară. Gergely Gulyas a spus că cei deja înscrişi la astfel de studii vor putea să le termine, dar guvernul va opri finanţarea acestor cursuri începând cu următorul an academic.

Vezi și: Ludovic Orban: Vom depune o sesizare penală care o vizează pe Carmen Dan


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel