Un român are dobândă zero la un credit imobiliar. Cum a reușit

bcr
bcr

Un client al BCR din Oradea a obținut rată zero la un credit imobiliar de 105.000 de euro. 

Tribunalul Bihor a decis ca un client al BCR din Oradea să nu mai plătească dobânda la credit, după ce a găsit mai multe clauze abuzive în contractul de împrumut. După ani de judecată, BCR a pierdut şi procesul prin care a vrut să-l oblige pe client să semneze un act adiţional prin care să accepte o nouă dobândă fixată de bancă, conform economica.net.

G.V. din Oradea a o obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă la Tribunalului Bihor, în mai 2011, împotriva Băncii Comerciale Române, după ce a reclamat banca la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Instanţa a constatat existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, clauze care definesc modul de calcul al dobânzii variabile.

Rată de 300 de euro la un credit de 105.000 de euro

Clientul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după formula: „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale". După primul an, dobânda a crescut la peste 10%, şi rata lunară a crescut în consecinţă.

Judecătoria Oradea şi Tribunalul Bihor au considerat că banca, pe lângă faptul că nu a negociat dobânda cu clientul, nici nu a definit parametrii după care aceasta se calculează, fiind în totalitate la latitudinea instituţiei de credit să o modifice, ceea ce a creat un dezavantaj clientului.

Astfel, rata lunară a orădeanului ar trebui să scadă de la 700 de euro (calculată la dobânda fixă de 6,2%, 1.000 de euro calculată după Euribor + 8,9 pp) la 300 de euro, după ce BCR va pune în aplicare decizia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel