Un hibrid surprinzător între câine și vulpe, descoperit în Brazilia, alarmează oamenii de știință

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un caz neobișnuit a captat atenția comunității științifice: un animal hibrid, denumit dogxim, rezultatul încrucișării între o vulpe de Pampas și un câine domestic, a fost descoperit în Brazilia.

Citește și: Cazul acționarilor Facebook: Compania, acuzată de ascunderea adevărului despre datele utilizatorilor

Animalul a fost găsit rănit după ce a fost lovit de o mașină și dus la un veterinar pentru îngrijiri, iar testele genetice ulterioare au confirmat natura sa hibridă. Acest fapt a ridicat îngrijorări cu privire la potențialul impact asupra biodiversității și la posibilele interacțiuni între specii.

Dr. Jacqueline Boyd, conferențiar în științe animale la Universitatea Nottingham Trent, subliniază că apariția dogximului ar putea indica o creștere a contactelor între animalele sălbatice și cele domestice, pe fondul extinderii așezărilor umane în habitatele sălbatice. Ea avertizează că acest fenomen nu este doar o curiozitate biologică, ci și o situație potențial periculoasă din cauza riscului de transmitere a bolilor între specii și a dezechilibrelor ecologice.

Deși primul exemplar de dogxim a murit la câteva luni după ce a fost găsit, specialiștii suspectează că acest tip de hibrid ar putea fi capabil să se reproducă. Geneticienii au constatat că animalul avea 76 de cromozomi, combinație rezultată din cei 74 ai vulpii și cei 78 ai câinelui, ceea ce ar putea permite fertilitatea. Totuși, fără alte exemplare pentru analiză, această ipoteză rămâne speculativă.

Caracteristicile fizice și comportamentale ale dogximului sunt, de asemenea, deosebit de interesante: animalul avea urechi mari și ascuțite, blană groasă și un bot subțire, iar comportamentul său era un amestec de prudență și docilitate față de oameni. Deși era prietenos și răspundea la atenția umană, prefera o dietă formată din rozătoare vii, similară cu cea a unui animal sălbatic.

Flávia Ferrari, un activist pentru mediu care a participat la reabilitarea dogximului, a declarat că animalul „nu era la fel de docil ca un câine, dar nici nu manifesta agresivitate specifică unui animal sălbatic”. Această combinație de trăsături pune întrebări cu privire la modul în care astfel de hibrizi ar putea influența ecosistemele dacă s-ar răspândi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel