Cazul acționarilor Facebook: Compania, acuzată de ascunderea adevărului despre datele utilizatorilor

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Curtea Supremă a Statelor Unite a dezbătut miercuri apelul Facebook într-un proces de fraudă financiară intentat de acționari, care susțin că rețeaua socială a înșelat investitorii în legătură cu utilizarea necorespunzătoare a datelor utilizatorilor săi. 

Citește și: Virus care poate ucide o superbacterie, descoperit în apele unui pârâu din Australia

Procesul, demarat de Amalgamated Bank în 2018, vizează presupusa omisiune a Facebook de a informa investitorii despre o breșă de date din 2015, care a implicat firma britanică de consultanță politică Cambridge Analytica, afectând peste 30 de milioane de utilizatori.

În fața instanței, Meta (compania-mamă a Facebook) contestă decizia unei instanțe inferioare, care a permis continuarea procesului colectiv. Decizia finală a Curții Supreme va stabili dacă astfel de procese colective pot fi intentate mai ușor împotriva companiilor publice, cum este și un caz similar care va fi discutat în această lună privind producătorul de cipuri pentru inteligență artificială, Nvidia.

Acționarii acuză că Facebook a încălcat Legea privind valorile mobiliare din 1934, care cere companiilor publice să dezvăluie riscurile operaționale. Ei susțin că Facebook nu a detaliat în mod corect breșa de date din 2015 în declarațiile sale, ci a prezentat riscurile doar ipotetic. Avocații Facebook au argumentat că nu era necesar să dezvăluie incidentele trecute deoarece riscurile au fost prezentate ca prognoze și că un investitor rezonabil ar fi interpretat declarațiile în mod corespunzător.

Judecătorii au pus întrebări cheie avocaților ambelor părți. Judecătorul conservator Clarence Thomas a subliniat posibilitatea ca o persoană rezonabilă să fi înțeles greșit declarațiile Facebook, considerând că incidentele descrise nu s-au întâmplat anterior. De cealaltă parte, judecătoarea liberală Elena Kagan a pus accent pe faptul că declarațiile de risc ar putea fi interpretate ca fiind „înșelătoare” dacă omit incidentele deja existente.

Facebook a suferit pierderi pe bursă în 2018, după ce presa a dezvăluit că datele utilizatorilor au fost folosite fără acord de Cambridge Analytica în campania electorală a fostului președinte Donald Trump, în 2016. Procesul colectiv solicită daune financiare pentru a compensa pierderile suportate de investitori.

Apelul la Curtea Supremă vine după ce o instanță inferioară a respins procesul, dar Curtea de Apel din San Francisco l-a repus pe rol. Decizia finală a Curții Supreme este așteptată până în iunie 2024 și poate avea implicații majore pentru investitori în cazurile de fraudă financiară.

Breșa Cambridge Analytica a determinat autoritățile din SUA să investigheze practicile de confidențialitate ale Facebook, ducând la mai multe procese și la o audiere în Congresul SUA. În 2019, Facebook a plătit 100 de milioane de dolari pentru a încheia un proces intentat de Comisia pentru Valori Mobiliare, iar compania a achitat o amendă separată de 5 miliarde de dolari către Comisia Federală pentru Comerț pentru încălcarea confidențialității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel