Virus care poate ucide o superbacterie, descoperit în apele unui pârâu din Australia

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik

Superbacteriile rezistente la agenți antimicrobieni sunt o amenințare majoră la adresa sănătății publice globale, potrivit OMS.

Citește și: Gripa aviară se răspândește mai rapid decât în 2023 în UE

Cercetătorii din Australia au descoperit într-un pârâu din Melbourne un nou virus care are capacitatea de a ucide o superbacterie, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează Xinhua, citat de Agerpres.

Astfel, oamenii de știință de la Universitatea Monash au descoperit două versiuni ale unui organism bacteriofag necunoscut până atunci, un virus care ucide bacterii, în Merri Creek, un pârâu care curge prin suburbiile nordice ale orașului Melbourne. Ei au descoperit faptul că noul agent bacteriofag poate ucide superbacteria rezistentă la antibiotice Klebsiella, care este întâlnită frecvent în spitale.

Studiul a fost realizat în colaborare cu corporație locală ce militează pentru protejarea patrimoniului cultural aborigen, iar noul virus a fost denumit de vârstnicii aborigeni ”Merri-merri-uth nyilam marra-natj” (MMNM), care se poate traduce prin ”Periculosul care stă ascuns în Merri”.

Potrivit lui Trevor Lithgow, liderul echipei de cercetare de la Institutul Monash pentru Descoperiri în Biomedicină, cercetarea a descoperit că o singură diferență genetică între cele două versiuni ale MMNM a schimbat eficiența cu care acestea ucid bacteriile. Variația secvenței genetice a fost supusă apoi unei evoluții ulterioare în condiții de laborator.

”Toate variațiile noului agent bacteriofag care au evoluat (în laborator - n.red.) pot ucide Klebsiella, dar unele dintre variante sunt mai eficiente. Descoperirea oferă speranța că există și alte populații bacteriofage naturale și încă nedescoperite care prezintă variații genetice neexploatate ce pot fi transformate în noi metode pentru a ucide bacteriile rezistente la antibiotice”, a declarat Trevor Lithgow.

Superbacteriile rezistente la agenții antimicrobieni, o amenințare majoră la adresa sănătății publice la nivel mondial

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a identificat superbacteriile rezistente la agenți antimicrobieni - bacterii, virusuri, paraziți și ciuperci care au dezvoltat o rezistență la unul sau la mai multe dintre antibioticele folosite pentru a le trata - drept o amenințare majoră la adresa sănătății publice globale.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a raportat în februarie 2024 o creștere importantă a numărului de cazuri medicale provocate de o tulpină extrem de virulentă de Klebsiella și că acele cazuri erau rezistente la antibioticele utilizate ca ultimă soluție pentru a trata infecțiile bacteriene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel