UE şi ONU, primele reacţii după atacul cu rachete din portul Odesa

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, şi Antonio Guterres, secretarul general ONU, condamnă atacul cu rachete asupra portului Odesa, care a avut loc la doar o zi după ce Rusia a semnat un acord privind exportul de cereale. 

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene (UE) pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm sâmbătă atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale, la o zi după ce a semnat un acord de deblocare a exporturilor ucrainene de cereale din fosta republică sovietică.

UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale, a scris Borrell pe Twitter.

Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă un atac rusesc asupra portului comercial din Odesa, un punct cheie pentru exportul de cereale prin Marea Neagră.

Inamicul a atacat portul maritim comercial cu rachete de croazieră din clasa Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea ucraineană, în timp ce două au lovit infrastructura portului, au relatat surse ucrainene din Odesa, potrivit Ukrinform - relatează EFE.

Ukrinform aminteşte apoi rolul cheie al acestui port pentru exportul de cereale, precum şi acordul încheiat vineri la Istanbul cu Rusia în acest domeniu.

Acest acord, încheiat sub auspiciile Turciei şi ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, prevede un coridor maritim pentru a atenua criza alimentară cauzată de blocada rusă asupra porturilor ucrainene din Marea Neagră, scrie Agerpres.

ONU, reacţie acidă 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, "condamnă fără echivoc" atacurile împotriva portului Odesa raportate sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, adăugând că toate părţile din războiul Rusia-Ucraina s-au angajat vineri să respecte un acord privind exportul de cereale din porturile ucrainene. "Aceste produse sunt extrem de necesare pentru a aborda criza alimentară globală şi pentru a uşura suferinţa a milioane de oameni care au nevoie de ele pe tot globul", a afirmat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al ONU, Farhan Haq.

"Este imperativă implementarea sa deplină de către Federaţia Rusă, Ucraina şi Turcia", a susţinut acesta, citat de Rador.

Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a "scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord" a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

Ucraina a avertizat de asemenea că Rusia îşi va asuma 'întreaga răspundere' a eşecului acordului privitor la exportul de cereale.

"Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului.", a anunţat sâmbătă Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră. Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel