UE propune 500 de milioane de euro în plus pentru a finanţa arme pentru Ucraina

Peste 80 de milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți, anunță Ministerul Sănătății
Peste 80 de milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți, anunță Ministerul Sănătății

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus creşterea cu 500 de milioane de euro a finanţării pentru furnizarea de arme Ucrainei, a anunţat  preşedintele Consiliului European, Charles Michel, exprimându-şi 'sprijinul' pentru iniţiativă, notează AFP. 

'Odată aprobată rapid (de statele membre), această propunere va ridica la 1,5 miliarde de euro ajutorul UE pentru Ucraina pentru material militar', a scris pe Twitter responsabilul aflat în fruntea instituţiei care reuneşte liderii celor 27 de ţări ale Uniunii.

Propunerea a făcut obiectul unui acord joi la nivel de ambasador în cadrul Comitetului Politic şi de Securitate, a indicat o sursă diplomatică. Până în prezent, cei 27 conveniseră asupra unui total de un miliard de euro pentru a furniza armament Kievului.

'Poate părea mult, dar un miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă'

'Poate părea mult, dar un miliard de euro este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o oferă', a subliniat Josep Borrell miercuri.

Finanţarea provine din Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond dotat cu 5 miliarde de euro creat şi completat de statele membre în afara bugetului comunitar. Banii sunt folosiţi pentru rambursarea livrărilor de armament efectuate de statele membre din stocurile lor. Joi, în cursul unei reuniuni NATO la Bruxelles, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, le-a cerut aliaţilor să furnizeze ţării sale mai multe arme 'acum' pentru a respinge ofensiva rusă.

'Fie ne ajutaţi acum, şi vorbesc de zile, nu săptămâni, fie ajutorul vostru va veni prea târziu', a avertizat el. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indicat că aliaţii sunt 'conştienţi de urgenţă' şi a vorbit despre un 'sprijin semnificativ' din partea lor, fără a dori 'să fie prea precis în legătură cu armamentul care va fi furnizat'. 

Citește și Zelenski: Situaţia din Borodianka e mult mai înfricoşătoare decât cea din Bucea

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situaţia din oraşul Borodianka este „mult mai înfricoşătoare” decât cea din Bucea.

Cel puţin 26 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile a două case până în acest moment, potrivit procurorului general al Ucrainei, Iryna Venediktova.

„Este mult mai înfricoşător acolo. Mai multe victime ale invadatorilor ruşi”, a spus Volodimir Zelenski. Preşedintele ucrainean susține că atrocităţi similare au fost văzute şi în Mariupol. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel