'Linie de fractură' în UE. Macron, săgeți către Orban şi Salvini

Emmanuel Macron laudă viziunea sa 'progresistă', fiind în opoziţie cu cea 'naţionalistă' a lui Viktor Orban şi Matteo Salvini.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat joi că, în opinia sa, premierul ungar Viktor Orban şi vicepremierul italian Matteo Salvini creează o 'linie de fractură' în Uniunea Europeană, liderul de la Elysee criticând 'viziunea naţionalistă' a acestor doi politicieni, viziune opusă celei susţinute de 'progresiştii' din rândurile cărora face parte şi Macron şi despre care el a susţinut că nu este 'naivă', transmite agenţia EFE.

'Imigraţie, economie ... două viziuni europene se confruntă: o viziune naţionalistă şi o viziune progresistă. Unii vor să fractureze Europa şi solidaritatea ei', a spus Macron la Helsinki, în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto. Declaraţia sa este o nouă reacţie după ce Salvini şi Orban s-au întâlnit marţi în Italia pentru a strânge rândurile în faţa a ceea ce ei au numit 'blocul de ţări condus de Macron, care sprijină migraţia'.

Răspunsul lui Orban

'Există de fapt două tabere în Europa, iar una este condusă de Macron', a sintetizat Orban. Orban l-a desemnat pe Macron drept principalul său adversar în Europa, acuzându-l că prin politica de susţinere a migraţiei 'doreşte să arunce în aer Partidul Popular European', în timp ce pe Salvini premierul ungar l-a descris drept 'eroul său', pentru că încearcă să oprească afluxul de migranţi care vin pe Mediterana.

De asemenea, Orban a spus că migranţii ilegali ajunşi în Europa nu trebuie să fie redistribuiţi între statele membre ale UE, ci repatriaţi în ţările lor, altfel înseamnă că 'traficanţii de fiinţe umane au câştigat' şi 'migranţii vor continua să vină în noi valuri'. Orban a estimat că 'Ungaria este atacată deoarece a dovedit că frontierele pot fi protejate, în timp ce Bruxellesul a spus că migranţii nu pot fi opriţi şi trebuie să li se permită să intre'.

Decizii în profunzime

După aceste declaraţii, Macron a dat a doua zi o primă replică. 'Dacă se consideră că există în Franţa un inamic al naţionalismului, al politicii urii, al unei Europe care trebuie să plătească doar pentru ce ne convine şi care nu impune nicio formă de responsabilitate şi de solidaritate, atunci ei (Orban şi Salvini n.red) au dreptate', a răspuns miercuri preşedintele francez.

'În următoarele zile şi luni, va trebui să luăm decizii în profunzime pentru a trata subiectul migraţiei. Acest lucru presupune seriozitate şi spirit de responsabilitate, rămânând ataşaţi valorilor noastre, cum ar fi dreptul de azil, cu o adevărată politică faţă de ţările de origine şi în interior. Nu este ceea ce ne propun domnii Orban şi Salvini', a detaliat el în această declaraţie dată în timpul unei vizite în Danemarca, prima etapa a unui turneu pe care-l face în nordul Europei în încercarea sa de a forma un 'arc progresist' în UE în faţa guvernelor naţionaliste, în contextul summitului european din 20 septembrie, la care va fi dezbătută această problemă a migraţiei ce divizează blocul comunitar.

La rândul său, preşedintele finlandez a spus joi la conferinţa de presă comună cu Macron că îl cunoaşte pe Orban 'de 20 de ani, iar atunci era foarte constructiv, dar oamenii se schimbă'. Totuşi, preşedintele Sauli Niinisto a adăugat că 'trebuie să ne întrebăm de ce apar astfel de mişcări şi să ne privim în oglindă' întrebându-ne dacă nu cumva 'am făcut greşeli'.

Vezi și: Italia, conflict cu Uniunea Europeană. Primele amenințări



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel