Ucraina NU are șanse să intre în NATO, spune ministrul german de Externe

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels

Șansele Ucrainei de a intra acum în NATO ar fi zero. 

NATO nu se va extinde pentru a include Ucraina în viitorul apropiat și, prin urmare, discuțiile legate de securitatea Europei din viitor ar trebui amânate când ajung la acest capitol, a declarat joi ministrul german de externe Annalena Baerbock, conform RT.

Vorbind cu Westdeutsche Allgemeine Zeitung din Germania, diplomatul de vârf al Berlinului a dezvăluit că, în timpul recentei sale călătorii la Moscova, a petrecut mult timp certându-se din cauza Ucrainei cu omologul său rus Serghei Lavrov și a încercat să-l convingă că a vorbi despre extinderea NATO este o pierdere de timp. 

Kremlinul cere garanții de securitate

Luna trecută, Rusia a lansat public două proiecte de tratate pe care le-a propus SUA și NATO. Ambele documente au inclus o listă lungă de garanții de securitate menite să stimuleze stabilitatea în Europa. Printre altele, Moscova dorește ca Bruxelles-ul să fie de acord să renunțe la extinderea NATO și să elimine trupe din vecinătatea graniței cu Rusia. Ca răspuns, atât Washingtonul, cât și Bruxelles-ul au dezvăluit că ar fi bucuroși să ajungă la un acord privind amplasarea armatei și a rachetelor, dar au exclus o promisiune obligatorie din punct de vedere juridic de a pune capăt extinderii NATO.

”În acest moment, nu există deloc o expansiune spre est a NATO pe ordinea de zi”, a declarat Baerbock pentru presa din Essen. ”La Moscova, am avut o discuție lungă cu ministrul rus de externe despre exact acest lucru”, a mai spus el. 

Potrivit lui Baerbock, dreptul internațional și alte acorduri încheiate de blocul condus de SUA înseamnă că NATO nu poate accepta legal să interzică aderarea Ucrainei, dar șansele ca acest lucru să se întâmple în curând sunt inexistente.

Polonia va permite rușilor să inspecteze bazele militare

Rusia este pusă pe inspecții. După ce au cerut permisiunea de a trimite experți la Deveselu, Polonia și-a exprimat disponibilitatea pentru a permite inspectorilor ruși să intre în țară și să verifice instalațiile americane de apărare anti-aeriană, scrie RT. Potrivit Wall Street Journal, care a citat oficiali polonezi, Varșovia ar fi dispusă să ajungă la un acord reciproc cu Moscova. În schimb, Polonia dorește ca inspectorii săi să aibă voie să verifice locațiile rachetelor din Kaliningrad.

Ideea de a permite rușilor să vină în interiorul unor facilități americane din Polonia a fost propusă inițial de Moscova, potrivit oficialilor americani. Kremlinul s-a opus în repetate rânduri plasării de rachete străine pe teritoriul european și a sugerat că instalațiile de apărare aeriană ar putea fi folosite pentru a trage rachete balistice asupra teritoriului rus. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel