Ucraina începe joi exerciții militare, 'în oglindă' cu manevrele Rusiei în Belarus

Ucraina începe joi exerciții militare, 'în oglindă' cu manevrele Rusiei în Belarus / Foto: Pexels.com
Ucraina începe joi exerciții militare, 'în oglindă' cu manevrele Rusiei în Belarus / Foto: Pexels.com

Ucraina începe joi exerciţii militare anunţate anterior ca răspuns la exerciţiile Rusiei în Belarus, interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, relatează Reuters.

Rusia a lansat mai devreme faza activă a amplelor sale exerciţii militare în Belarus într-o demonstraţie de forţă care arată cum înăsprirea strânsorii Moscovei asupra Minskului i-a crescut capacităţile în confruntarea cu Occidentul faţă de Ucraina, comentează agenţia de presă britanică.

Armatele rusă şi belarusă au dat startul joi unor manevre militare pe teritoriul Belarus



Exerciţiile comune ruso-belaruse "Hotărârea aliată - 2022" - calificate de NATO ca fiind cea mai mare desfăşurare de forţe în Belarus de la Războiul Rece - sunt preconizate până în 20 februarie şi sunt văzute ca parte a desfăşurărilor ruseşti în apropierea Ucrainei, care au stârnit temeri privind o posibilă invazie în ţara vecină. Rusia neagă orice astfel de plan, dar Occidentul este circumspect faţă de asigurările Moscovei.


Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10- 20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini.

Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii. Într-o nouă luare de poziţie, Casa Albă a declarat miercuri că exerciţiile Rusiei în Belarus reprezintă o acţiune de 'escaladare' a situaţiei.

Lavrov: Ultimatumurile și amenințările la adresa Rusiei sunt contraproductive

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a considerat joi contraproductive ameninţările occidentale la adresa ţării sale, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară împotriva Ucrainei, în apropierea căreia a masat peste 100.000 de soldaţi, transmite AFP.

'Abordări ideologizate, ultimatumuri şi ameninţări nu duc la nimic', a declarat Lavrov la începutul întrevederii sale la Moscova cu şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, regretând că 'mulţi dintre colegii noştri occidentali au pur şi simplu o pasiune pentru această formă (de comunicare)'.

Dacă Londra doreşte o ameliorare a relaţiilor cu Moscova, 'noi vom răspunde, desigur, în acelaşi mod, pentru că nu putem fi mulţumiţi de relaţiile noastre, care sunt la cel mai scăzut nivel', a mai spus Lavrov.

Însă 'nu putem normaliza relaţiile decât printr-un dialog bazat pe respect reciproc şi de pe picior de egalitate (...) pentru a găsi soluţii reciproc acceptabile', a subliniat ministrul rus.

La rândul său, Liz Truss a precizat că a venit la Moscova pentru a 'îndemna Rusia să ia calea diplomaţiei'. 'Un război în Ucraina ar fi un dezastru pentru popoarele rus şi ucrainean şi pentru securitatea europeană', a subliniat ea.

'Există o cale alternativă, o cale diplomatică ce permite evitarea conflictelor şi vărsarea de sânge', a adăugat ministrul britanic, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel