TUTUNUL, problemă uriașă în România. Practică interzisă, trecută cu vederea

Consumul de tutun continuă să fie o problemă de sănătate publică în România.

Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' a prezentat cele mai importante rezultate ale studiului privind 'Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale din România cu privire la consumul de tutun în 2015'.

Românii continuă să cheltuiască mult din venitul lunat pentru produse din tutun, aproximativ o treime dintre fumători cheltuind lunar cel puțin echivalentul unei treimi din salariul minim pe economie. Această constatare dovedește încă o dată că fumatul este un contributor semnificativ la scăderea calității vieții și la menținerea sărăciei.

Țigări la bucată

Neașteptată este constatarea faptului că un procent semnificativ dintre fumători (6%) își cumpără țigări la bucată, deși această practică este interzisă de mai mult de 7 ani. Măsuri noi de contracarare a acestei tendințe sunt necesare atât din perspectiva sănătății publice cât și a bugetului național. În acest context, măsura recent aprobată de Comisia de sănătate a Camerei Deputaților prin care se interzice vânzarea la bucată a țigărilor de foi și cigarillos va facilita aplicarea legii, însă sunt necesare măsuri de control inclusiv la nivelul micilor comercianți.

Semne de întrebare, comercianți ilegali

Legat tot de comercializare, cei mai mulți fumători (95%) își cumpără țigările din magazine și nu de la comercianți ilegali. Cu toate acestea, doar 88% din pachete poartă timbrul fiscal din România, ceea ce ridică semne de întrebare față de sursa de aprovizionare mai ales a micilor magazine. De asemenea, studiul arată că, în realitate, puțini fumători români apelează voluntar la sursele ilicite de produse din tutun pentru consumul propriu.

Medicii, în relație cu fumătorii

Din păcate, medicii continuă să fie reticenți în a sfătui pacienții să renunțe la fumat, mai mult de jumătate dintre fumătorii care au fost la medic în ultimul an afirmând că acesta nu i-a încurajat să renunțe.

"În ciuda ghidurilor de tratament al bolilor cardiovasculare și pulmonare care recomandă la unison oprirea fumatului, medicii români evită să ofere pacienților lor o cale terapeutică dovedită a crește speranța de viață și calitatea vieții: renunțarea la fumat. Fumatul este în sine o boală ce poate fi tratată, și este datoria fiecărui medic să ofere sfatul minimal de renunțare la fumat. Poate nu toți medicii au timpul și abilitățile personale necesare consilierii și oferirii tratamentului necesar; însă cele 30 de secunde suficiente pentru a spune pacientului fumător să abandoneze fumatul pot salva o viață și pot fi identificate în economia oricărei consultații", a atras atenția dl Prof. Dr. Miron Bogdan.

Rezultatele studiului scot în evidență și necesitatea unor campanii de informare pentru încurajarea renunțării la fumat și prevenirea debutului fumatului, cel mai vizibil mijloc de comunicare fiind televiziunea. "Sperăm că rezultatele acestui studiu îi vor motiva suplimentar pe deputați să voteze proiectul de lege avizat de Comisia de sănătate. Modificările aduse legii 349/ 2002 vin în corectarea unor erori trecute care și-au pus amprenta pe tiparul de consum al tutunului de către români. Sperăm ca, o dată implementate corect și complet, să observăm o scădere a fumatului în rândul românilor, aceasta fiind cea mai cost-eficientă metodă de prevenție pentru multe boli cardiovasculare și pulmonare." a declarat în finalul conferinței de presă dna dr. Magdalena Ciobanu.

Iată rezultatele studiului despre fumat

• Prevalența fumatului în România nu a înregistrat îmbunătățiri semnificative în ultimii 4 ani: dintre adulții cu vârsta peste 18 ani, aproximativ un sfert fumează (26,2%).

• Se observă o ușoară creștere a fumatului în rândul femeilor: 16,8% față de 14,5% în 2011.

• Aproximativ 40% dintre adulții români afirmă că sunt expuși fumatului pasiv la domiciliu, iar la locul de muncă aflat în interior – 27,6%.

• Mai mult de o treime dintre români cheltuiesc lunar pentru țigări peste 300 lei (36%)

• Românii își cumpără țigări din magazine (95%) dar doar 88% au pachete care poartă timbrul fiscal din România

Deși această practică este interzisă de mai mult de 7 ani, românii continuă să cumpere țigări la bucată (6%)

• Doar jumatate dintre medici sfătuiesc pacienții să renunțe la fumat, mai mult de jumătate dintre fumătorii care au fost la medic în ultimul an afirmând că acesta nu i-a încurajat să renunțe.

• O treime dintre fumători afirmă că au încercat să se lase de fumat în ultimul an.

• Cel mai vizibil mijloc de comunicare a mesajelor împotriva fumatului este televiziunea, urmată de ziare/ reviste și internet

• Cel mai vizibil mijloc de promovare a țigărilor este reclama din magazine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel