Turcia: Erdogan câștigă alegerile. Ciocniri între poliție și kurzi

După aflarea rezultatelor parțiale de la alegerile de duminică, în orașul Diyarbakir (sud-est) au avut loc  ciocniri între forțele de poliție și tineri protestatari kurzi. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a câștigat detașat alegerile legislative cruciale organizate duminică în Turcia, conform primelor rezultate parțiale publicate de televiziunile de știri locale, relatează AFP și Reuters.

Incidentele au avut loc în apropierea sediului Partidului Democratic al Poporului (HDP, prokurd). Conform ultimelor rezultate, formațiunea ar putea obține un procent mai mic de 10%, pragul necesar pentru a fi reprezentat în parlament.

Câțiva zeci de tineri au improvizat o baricadă din anvelope în flăcări și protestatarii au tras numeroase focuri de armă în aer.

"Dacă HDP va rămâne sub 10% va fi război (...) ne-au furat voturile", a afirmat unul dintre ei. "Dacă HDP rămâne sub pragul (de 10%), va fi apocalipsă la Diyarbakir", a strigat un altul.

Poliția a intervenit cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea aflată pe străzile din jur, unde tensiunile sunt încă puternice.

"Capitală" a sud-estului majoritar kurd din Turcia, orașul Diyarbakir este scena a numeroase confruntări după reluarea, în vara acestui an, a luptelor dintre rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și forțele de securitate turce.

Partidul lui Erdogan recâștigă majoritatea absolută în parlament

După numărarea a 52% din buletinele de vot, Partidul Justiției și Dezvoltării a obținut 51,8% din voturi, potrivit canalelor NTV și CNN-Turk, și pare în măsură să recâștige majoritatea absolută în parlament pierdută în urmă cu cinci luni.

Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 22,1% din voturi, urmat de Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), cu 11,4% din voturi, cu procente semnificativ mai mici decât cele obținute pe 7 iunie.

[citeste si]

Surpriza a venit însă din partea Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), cu 11,2% din voturi, înregistrând o scădere cu cinci procente față de precedentul scrutin.

Un oficial AKP a declarat că se așteaptă ca partidul să obțină la final circa 45-46% din voturi.

Cu toate acestea, rezultatele s-ar putea schimba semnificativ în condițiile în care numărarea buletinelor de vot nu s-a încheiat în cele mai mari orașe din Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel