Turcia devine un nou ”hub” al drogurilor. 608 kg de cocaină au fost confiscate, a 3-a cea mai mare cantitate de droguri din istoria Turciei

Foto cu rol ilustrativ: Agerpres
Foto cu rol ilustrativ: Agerpres

Poliția turcă a confiscat 608 kg de cocaină în mare parte lichidă, a anunțat joi ministrul de interne Ali Yerlikaya, pe fondul avertismentelor organizațiilor care monitorizează criminalitatea organizată, care spun că Turcia devine un punct de intrare pentru drogurile care ajung în Europa.

Într-o operațiune desfășurată în trei provincii, au fost confiscate și aproape 830 kg de substanțe chimice precursoare utilizate pentru prelucrarea drogului. Yerlikaya a declarat că operațiunea poliției a vizat o grupare infracțională internațională condusă, se pare, de un cetățean libanezo-venezuelean, care se numără printre cei patru membri străini ai grupului infracțional reținuți, împreună cu nouă turci, relatează The Guardian.

„Cantitatea de cocaină confiscată în cadrul operațiunii... a fost a treia cea mai mare cantitate de cocaină confiscată o singură dată în Turcia", a declarat ministrul.

Organizațiile care monitorizează criminalitatea organizată spun că Turcia se dezvoltă ca un centru de tranzit pentru cocaina care vine din America de Sud spre Europa, pe măsură ce securitatea în porturi precum Rotterdam din Olanda se înăsprește.

Într-un raport datat octombrie anul trecut, Inițiativa Globală Împotriva Criminalității Organizate Transnaționale a declarat că o creștere de 44% a confiscărilor de cocaină în Turcia între 2021 și 2022 nu s-a reflectat în datele privind consumul intern, „sugerând că țara este posibil să servească drept coridor pentru droguri”. Cea mai mare captură de cocaină din Turcia - 1,1 tone ascunse într-un transport de banane din Ecuador - a fost realizată în portul mediteranean Mersin în 2021.

De la preluarea mandatului în iunie anul trecut, Yerlikaya a insistat pe acțiuni de reprimare a criminalității organizate în Turcia, pentru a contracara afirmațiile că țara a devenit un refugiu pentru gangsteri străini. Postează cu regularitate detalii despre cele mai recente operațiuni ale poliției care vizează traficanții de droguri, escrocii și alți infractori.

Postarea de joi de pe rețelele de socializare a inclus un videoclip cu muzică dramatică pe fundal, arătând imagini aparente de supraveghere, containere mari de plastic și o mașină de presat.

Operațiunea a fost condusă de ofițeri anti-narcotice cu sediul în Kocaeli, la sud-est de Istanbul, dar a inclus și investigații în Tekirdağ, la nord-vest de Istanbul, și în provincia mediteraneană Antalya.

Conform lui Yerlikaya, gruparea folosea podgorii din Tekirdağ și Antalya pentru a depozita substanțe chimice și pentru a procesa cocaina, care fusese deghizată în îngrășământ. Poliția a mai recuperat și o armă, a adăugat el.

„Nu vom tolera traficanții de droguri, grupurile de crimă organizată și bandele, fie ele naționale sau internaționale", a scris ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel