Trump, taxe pentru UE. Contramăsura Europei

Donald Trump
Donald Trump

 Uniunea Europeană ar putea implementa în iulie măsuri preliminare pentru protecţia producătorilor de oţel şi aluminiu faţă de taxele de import aplicate de SUA, a declarat luni agenţiei Reuters comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. 

O anchetă completă asupra tarifelor americane - 25% asupra importurilor de oţel şi 10% asupra celor de aluminiu - va dura nouă luni, a precizat Malmstrom. Conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), UE poate impune tarife provizorii de protecţie timp de 200 de zile, dacă o analiză preliminară va arăta că industriile oţelului şi aluminiului sunt afectate sau periclitate grav. "Tot ce facem este compatibil - la virgulă - cu OMC, spre deosebire de alţii", a spus comisarul. 

Statele Unite au introdus taxele respective în martie, iar de vineri ele se aplică şi producătorilor din UE. Comisia Europeană a lansat în aceeaşi lună un studiu de impact. 

Preşedintele american Donald Trump a justificat măsurile adoptate prin raţiuni de securitate naţională. Malmstrom a apreciat acest punct de vedere ca "foarte inovator", deoarece este greu de spus în ce mod comerţul Uniunii Europene poate constitui o ameninţare. 

UE amenință cu măsuri chiar mai dure 

Statele Unite au în vedere şi tarife similare la importul de autovehicule, care - a avertizat comisarul european - pot duce la măsuri de retorsiune mai serioase din partea UE. 

Trump a provocat şi o criză la OMC, refuzând numirea unor judecători de apel, ceea ce va duce până la urmă la blocarea sistemului de soluţionare a disputelor, a mai arătat Cecilia Malmstrom. "Dacă asta au de gând să facă, sunt pe calea cea bună", a adăugat ea, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel