Tribunalul Bucureşti, decizie la contestaţia preşedintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, împotriva controlului judiciar - Update

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Bucureşti a amânat, joi, pronunţarea asupra contestaţiei formulate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, împotriva măsurii controlului judiciar dispusă faţă de acesta de procurorii DNA. Surse judiciare au precizat, pentru Agerpres, că pronunţarea a fost amânată pentru data de 12 februarie.

 

Update

Avocatul lui Dumitrescu a afirmat, la ieşirea din sediul Tribunalului Bucureşti, că a depus la instanţă documente care dovedesc că nu apare ca 'oportun şi temeinic' controlul judiciar impus de procurorii DNA. 'Plângerea faţă de controlul judiciar a fost depusă pentru a se clarifica dacă într-adevăr există nevoie de control judiciar pentru buna desfăşurare a urmăririi penale. (...) Am depus înscrisuri şi am scos în evidenţă mai multe aspecte din dosarul cauzei care, într-adevăr, dovedesc că, la acest moment, nu apare ca oportun şi temeinic acest control judiciar', a spus avocatul Cristian Ene.

El a arătat că a invocat mai multe motive care pot determina judecătorul să aprecieze că urmărirea penală se poate desfăşura în condiţii foarte bune fără a fi nevoie de controlul judiciar. Iulian Dumitrescu este cercetat sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals în declaraţii. Tot sub control judiciar sunt cercetate alte două persoane, o rudă de-a lui Dumitrescu (sora - n.r.), pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi un afin al acestuia (cumnatul - n.r.), pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii. 

Știrea inițială

Tribunalul Bucureşti judecă, joi, contestaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, împotriva măsurii controlului judiciar dispus faţă de acesta de procurorii DNA, au confirmat surse judiciare

Potrivit surselor judiciare citate de Agerpres, şedinţa de judecată începe la ora 8,30. Iulian Dumitrescu este cercetat sub control judiciar pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals în declaraţii. Tot sub control judiciar sunt cercetate alte două persoane, respectiv o rudă de-a lui Dumitrescu (sora- n.r.), pentru complicitate la luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi un afin al acestuia (n.r. cumnatul)- pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

'Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 (n.r. afin al lui Dumitrescu) ar fi pretins, în perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achiziţionarea în schimbul sumei de 47.500.000 lei a părţilor sociale deţinute de persoana fizică de la pct. 3 la o societate comercială, valoare supraevaluată faţă de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu ca preşedinte de Consiliu Judeţean (CJ) Prahova şi ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 lei. Una dintre societăţile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii în derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achiziţionării societăţii comerciale de la persoana fizică de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrări cu beneficiar CJ Prahova', precizează DNA.

Ulterior pretinderii, ruda lui Dumitrescu ar fi întocmit în fals un extras de cont în numele societăţii tranzacţionate care cuprindea menţiuni nereale privind soldul iniţial al contului, rulaje şi operaţiuni efectuate pe acest cont în perioada ianuarie-februarie 2023, se arată în comunicat.

'Tot ulterior pretinderii, persoana fizică de la pct. 3, în luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situaţiilor financiare aferente anului 2022 ale societăţii tranzacţionate ar fi dat o declaraţie necorespunzătoare adevărului. Cei doi complici, deşi nu ar mai fi avut în 2023 nicio calitate oficială în cadrul societăţii tranzacţionate, ar fi continuat să gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns în final la Dumitrescu Iulian, sau după caz ar fi fost folosită în beneficiul acestuia', explică procurorii.

Totodată, au fost depistate nereguli în declaraţiile de avere ale lui Dumitrescu din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 şi 15.06.2023, în sensul că: - ar fi menţionat o valoare mai mică a dividendelor încasate de soţia sa de la o societate comercială în care aceasta era asociat, nefiind declarată o suma totală de 122.400 lei; - nu ar fi menţionat împrumuturi primite direct de la persoana menţionată la pct. 2 în cuantum total de 2.575.000 lei; - nu ar fi menţionat suma totală de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline şi 24.000 euro cheltuită în beneficiul său şi al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice menţionată la pct. 2.

'Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii în străinătate şi bunuri de lux achiziţionate din afara ţării, liceu privat, cursuri tenis, chirie într-un complex rezidenţial de lux etc', mai arată DNA. În cauză procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare ale celor trei inculpaţi, asupra unui bun imobil aparţinând inculpatului Dumitrescu Iulian şi asupra a 19 imobile aparţinând celor doi complici.

Potrivit DNA, în dosar se mai efectuează cercetări şi faţă de Vasile Anna-Maria, administrator public al judeţului Prahova şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la Distribuţie Energie Electrica România SA, cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, constând în esenţă în aceea că nu a menţionat în 29 de declaraţii de avere două terenuri deţinute de soţul său. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel