Trei partide, îngropate de prezența mare la alegerile europarlamentare

Prezența mare la vot împiedică trei partide să facă pragul
Prezența mare la vot împiedică trei partide să facă pragul

Prezența la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 ar putea să depășească 40 de procente, dacă se menține tendința de vot din prima parte a zilei. În aceste condiții, trei partide sunt defavorizate. 

În cazul în care ritmul de votare se menține, iar prezența va depăși 40 de procente, partidele de lider și cele mici sunt în pericol să nu facă pragul (5% din numărul celor care participă la vot).

În această situație se află partidul președintelui Traian Băsescu, PMP, cel al lui Victor Ponta, ProRomânia, și UDMR-ul.

Numărul alegătorilor pe care îi pot mobiliza aceste partide este limitat, iar prezența mare diluează ponderea celor trei formațiuni care sperau să intre în Parlamentul European. UDMR nu a mai avut probleme importante vis-a vis de pragul electoral, pen tru că prezența la europarlamentare era redusă, iar electoratul UDMR unul disciplinat. În ceea ce privește alegerile parlamentare, UDMR poate beneficia  de pragul alternativ, care ține cont de repartizarea regională a votanților. La europarlamentare această posibilitate nu există.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel