Testarea în masă a populaţiei. Rafila: Sunt rezervat în privința asta!

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Profesorul Alexandru Rafila, candidat din partea PSD la Camera Deputaţilor, a făcut noi declarații despre testarea în masă a populației.

Alexandru Rafila a declarat, joi, la Târgu Mureş, că dat fiind modul de organizare a actualului sistem de testare pentru determinare a infecţiei cu noul coronavirus din România, este rezervat în ceea ce priveşte capacitatea de a organiza o testare în masă a populaţiei, după modelul Slovaciei.

'Vi se pare, din punct de vedere organizatoric, ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate că ar exista un singur element care să vă dea o indicaţie că actuala conducere a Ministerului Sănătăţii şi Guvernul României sunt capabile să organizeze o campanie de testare a populaţiei într-un timp foarte scurt? Mie, personal, nu mi-a dat această senzaţie. Apropo de testarea întregii populaţiei cu teste antigenice, acesta identifică pacienţii cu încărcătură mare virală, deci nu cei care au o încărcătură mică virală, care este caracteristică de obicei pacienţilor asimptomatici.' a spus Rafila.

'Sunt rezervat în ceea ce priveşte capacitatea de a organiza o astfel de testare'

'Există un anumit impact pozitiv al unei astfel de campanii cu două sau trei condiţii: prima este să poţi să o organizezi. Noi nu am reuşit să organizăm şcolile sau pieţele, care sunt limitate ca număr, şi ne propunem să facem o campanie de vaccinare la nivel naţional. Nu cred că este posibil (...)

Aşa că răspunsul legat de această testarea în masă, eu sunt rezervat în ceea ce priveşte capacitatea de a organiza o astfel de testare şi a impactului real în ceea ce priveşte transmiterea în România', a precizat dr. Rafila.

Lucru dificil

Doctorul consideră că pentru a face o testare în masă a populaţiei, la fel ca şi în cazul vaccinării în masă, e nevoie de o infrastructură, dar şi de creşterea capacităţii de a face anchetele epidemiologice, lucru care este dificil şi la numărul mic de testări care se fac în prezent.

'În spate, după ce faci această campanie, trebuie să ai o infrastructură pentru că tot se spune că în urma acestei testări, dacă merge pe varianta din Slovacia - acolo 1% din populaţia a fost găsită infectată - 1% din populaţie înseamnă că noi identificăm 200.000 de persoane infectate.' a declarat Rafila.

'Avem capacitatea să facem anchete epidemiologice să vedem contacţii acestor persoane, să continuăm testarea? Nu. Noi nu putem să facem anchete epidemiologice la cele 10.000 de persoane care se infectează zilnic, facem acelaşi număr de teste la 10.000 de persoane ca şi la 5.000 de persoane, şi atunci în mod evident, când iei o astfel de decizie trebuie să te gândeşti care sunt consecinţele ei', a susţinut Alexandru Rafila, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel