Teodor Baconschi - Scrisoare către românii din Diaspora

baconschi
baconschi

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a adresat o scrisoare deschisă românilor din Diaspora, cerându-le să îi acorde sprijin pentru a candida din partea ARD în Colegiul 1 Diaspora pentru Senat, la alegerile din 9 decembrie. De Ce News vă prezintă integral scrisoarea.

Dragi compatrioti din Diaspora,

 In decembrie 1989, mama mea era stabilita in Germania, iar eu aveam actele depuse pentru emigrarea din infernul comunist. Am fost in strada la revolutie pentru a-mi castiga libertatea. Din 1990, viata mea a fost mereu impletita cu viata diasporei. Dupa caderea vechiului regim, am studiat pentru doctorat la Sorbona, ca bursier al guvernului francez. Acolo am cunoscut fostul exil anticomunist, strans la biserica din strada Jean de Beauvais, dar si prima comunitate de studenti romani. Din 1997 pana astazi, am interactionat continuu cu felurite comunitati romanesti: de trei ori ca ambasador – Vatican, Lisabona, Paris – apoi ca director general MAE pentru comunitatile romanesti, ca secretar de stat si, in sfarsit, ca ministru de Externe.

 Am intalnit nemijlocit romani stabiliti in peste 70 de state ale lumii, din Australia pana in Irlanda, din Japonia pana in SUA si Canada, trecand prin fiecare stat UE unde exista importante comunitati, asociatii sau parohii romanesti. Peste tot si necontenit am cautat solutii realiste la probleme reale. Fie cand am redactat un proiect al Legii Votului prin corespondenta, fie cand am organizat, impreuna cu MAPN, evacuarea a peste 750 de cetateni romani din Libia, fie cand, de acord cu ministrul de Finante, am scazut, cu 30 %, anumite taxe consulare. Romanii din Roma au primit prima biserica cu adevarat functionala in 1999, dupa vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, pe cand eram ambasador la Sf. Scaun. Copiii romanilor din Paris au putut frecventa scoala romaneasca de duminica, organizata la Ambasada noastra, iar medicii sau studentii din Franta au intrat cu sutele in Palatul Behague, unde li s-a oferit mereu un loc de reuniune agreabila si utila. Prin formatia mea initiala, am pastrat foarte bune relatii de colaborare cu eparhiile ortodoxe romanesti din Uniunea Europeana si cu fiecare membru al clerului nostru misionar, dar si cu reprezentantii altor confesiuni. Ca diplomat, am pledat pentru drepturile compatriotilor mei si in relatia bilaterala cu guvernele din statele unde s-au stabilit, de la Departamentul de Stat american, pana la Roma, Madrid, Berlin sau in capitalele din vecinatate, incepand cu Belgradul, Kievul, Sofia si Budapesta. Ca ministru de Externe, am pus la punct Centrul de perfectionare a personalului consular, dar si o structura de reactie rapida in situatii de criza consulara.

 Cu Republica Moldova, unde am radacini, am avut de asemenea o relatie speciala, intemeiata mereu pe iubire si nadejde. Ma bucur ca i-am putut sprijini pe fratii nostri de peste Prut pe drumul lor firesc spre UE si apropierea de Romania, ca sustinatoare a acestui decisiv proiect bazat pe valori si aspiratii comune.

 Tot ce am reusit sa duc la capat s-a nascut din datorie profesionala, dar si din convingerea ca Diaspora, cu cele circa trei milioane de romani, este parte a natiunii, parghie pentru o mai buna imagine a tarii, sursa de bogatie si expertiza pentru Romania de azi si de maine. Putem spune ca guvernele succesive de dupa caderea comunismului au facut eforturi, uneori sincere, alteori interesate electoral, pentru ca puntea dintre cei de acasa si cei de departe sa functioneze normal. Mai sunt insa multe de facut si de indreptat. Sunt de acord cu colegul meu, dl deputat William Branza, care sustine necesitatea unui Minister al Diasporei, pe model francez. Cred si ca, in spiritul Constitutiei, reprezetarea parlamentara a Diasporei ar trebui sa cuprinda mai multe mandate. Sper ca, prin adoptarea Legii votului prin corespondenta, comunitatile din Diaspora sa-si spuna mai usor cuvantul in destinul tarii, mai ales in aceste vremuri tulburi.

 Dragi compatrioti din Diapora, Sunteti harnici si destoinici. Oameni curajosi, oameni liberi, care au trecut peste orice piedica pentru a-si apara familia, drepturile si sansele in viata. Oameni care au invatat iarasi limbajul solidaritatii. Aveti in noile dumneavoastra state de resedinta parohii, asociatii, publicatii, societati culturale, mici intreprinderi, magazine cu produse romanesti, restaurante, scoli, gradinite. Unii dintre dumneavoastra s-au ales, in calitate de cetateni europeni, in anumite consilii municipale. Constituiti in Diaspora o mica Romanie. Si de cele mai multe ori ea e mai buna decat cea de acasa, pentru ca e mai putin expusa la propaganda falsa si la derapajele, din pacate dese, la care asistam in tara. Diaspora este o scoala de democratie, o sursa de cunoastere, de virtute si de patriotism autentic. Iata de ce v-am adresat aceste cuvinte, cu speranta ca intentia mea de a candida la viitoarele alegeri parlamentare pentru un mandat de senator, in Colegiul 1 Diaspora, din partea Aliantei Romania Dreapta, va intruni sprijinul si sufragiul dumneavoastra. As fi foarte onorat sa va pot reprezenta interesele si asteptarile legitime in viitorul Legislativ de la Bucuresti.

Daca veti considera ca merit aceasta calitate, o voi servi cu devotament si responsabilitate. Sunt convins ca, indiferent de rezultatul acestui demers, vom ramane impreuna, muncind cu onestitate pentru o Romanie europeana, vrednica de respectul partenerilor nostri si tot mai aproape de icoana pe care, in sufletul nostru, i-am harazit-o.

 Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe toti romanii, oriunde s-ar afla !

 Teodor Baconschi

 2 octombrie 2012

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel