Taxa pe bănci, ineficientă. Italia nu a strâns niciun ban

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Italia nu a strâns niciun ban din taxa pe bănci.

Taxa pe bănci introdusă de Italia pare a fi ineficientă. Țara nu a colectat până acum venituri din această contestata taxă impusă pe profiturile excesive ale băncilor, a anunţat ministrul Economiei, Giancarlo Giorgetti, transmite Agerpres, citând Reuters.

În anul 2023, Guvernul Italiei revizuise taxa de 40% pe profiturile băncilor introdusă în august. Astfel, creditorilor li s-a oferit posibilitatea de a opta pentru consolidarea rezervelor interne de capital, în loc să plătească taxa.

"În prezent nu s-a raportat că s-au primit plăţi", a precizat Giorgetti.

Câți bani sperau că se vor strânge din această taxă



Anunțul ministrul Economiei al Italiei vine după ce Giorgia Meloni venise cu asigurări că va strânge trei miliarde de euro de pe urma acestei taxe impusă băncilor acuzate că generează profituri excepţionale de pe urma dobânzilor mari.

"Taxa pe bănci a fost un gest politic pentru a strânge voturi mai mult decât fonduri. Politicienii au ales un mesaj populist fără bază financiară sau legală, iar rezultatul înseamnă mai multe voturi, dar zero bani", declara recent Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor la Universitatea Bocconi din Milano.

Este important de menționat că aceasta nu este prima oară când Guvernul Italiei nu îşi atinge ţinta iniţială privind taxele strânse de la companii. Fostul Guvern condus de Mario Draghi a strâns doar 500 de milioane de euro de pe urma unei taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor din energie, deși inițial se anunțase că vor fi strânse 10 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel