Tatulici: Istoria gastronomiei românești. Rețete vechi de 1.700 ani

Jurnalistul Mihai Tatulici lansează „Istoria gastronomiei românești" - o sinteză în premieră națională însoțită de 36 de rețete străvechi și vechi, proaspăt tipărită sub prestigioasa egidă a Editurii Academiei Române.

Această incursiune în trecutul spectaculos al bucătăriei din spațiul nostru mioritic vine după succesul repurtat de autor cu „Tezaurul gastronomiei românești / Borșuri și ciorbe", lucrare lansată în 2017 și vândută în peste 15.000 de exemplare.

„Istoria gastronomiei românești" aduce pe masa cititorului actual rețete datând dinaintea erei noastre, dar și unele cu vechime de aproximativ 1.700 de ani (de exemplu, coliva), plus o mică parte provenind din jurul anului 1700. Este rezultatul unei substanțiale documentări, desfășurate pe parcursul a 7 ani și completează „meniul" cu informații inedite despre felul în care trăiau strămoșii noștri.

Sinteză unică între daci, romani, slavi și alte popoare


Cartea conține interesante paralele între istoria propriu-zisă și cea gastronomică a neamului românesc, definind bucătăria din spațiul nostru mioritic ca pe o sinteză unică între daci, romani, slavi și alte popoare. Un exemplu relevant: dacii numeau cimbrul cu un cuvânt care acum se adaugă celor recunoscute ca fiind de origine dacă - „mizila" (după spusele botaanistului antic Discordies).

„Mă pasionează istoria și civilizația noastră, adică zona aceea practică în care aflăm cum se trăia și cum se mânca pe vremuri. În lucrarea aceasta vorbim despre cum mâncau dacii, coloniștii romani, migratorii slavi, ajungem apoi la gastronomia medievală și derulăm firul poveștii până la Al Doilea Război Mondial, pentru ca cititorii să poată gusta câte ceva din savoarea altor vremuri", spunea, într-un interviu recent, Mihai Tatulici.

Când va avea loc lansarea

Așteptată deja cu interes în mai multe medii sociale, „Istoria gastronomiei românești" nu stârnește doar curiozitatea cititorului, ci oferă și un plus de mândrie patriotică prin înțelegerea evoluției civilizațiilor în spațiul românesc și a reperelor gastronomice rămase până în zilele noastre.

Tipărită într-o grafică de excepție, cartea are 191 de pagini și numeroase ilustrații alb-negru și color, este cartonată cu supracopertă, integrându-se cu succes inclusiv în panopliile pretențioase ale colecționarilor.

Lansarea va avea loc în data de vineri, 14 decembrie 2018, ora 17:00, la Bucureşti, sala Mitiţă Constantinescu a Bancii Nationale a Romaniei (Strada Lipscani nr. 25, sector 3).

VEZI ȘI: REVOLTA unui celebru JURNALIST: Sunt DISPERAT!- VIDEO



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel