Un supravieţuitor dintr-un lagăr din Coreea de Nord, a cărui poveste a fost spusă într-un bestseller, a făcut niște dezvăluiri incredibile.
Acesta a recunoscut că anumite părţi din povestea sa nu sunt adevărate, adăugând că se gândeşte să renunţe la activitatea de militant pentru drepturile omului, relatează AFP.
Shin Dong-hyuk, în vârstă de 32 de ani, şi-a cerut scuze duminică pe pagina de Facebook, declarând că a "vrut să ascundă şi să mascheze o parte a trecutului" său.
El este singura persoană cunoscută care s-a născut într-un lagăr nord-coreean şi care a reuşit să evadeze. El şi-a spus povestea într-o carte publicată de către jurnalistul Blaine Harden, intitulată"Evadare din Lagărul 14. Incredibila odisee a unui om din Coreeea de Nord până în lumea liberă". El povesteşte tortura şi muncile forţate la care a fost supus până când a fugit din lagăr, în 2005.
De atunci, acest supravieţuitor a continuat să ducă o campanie contra abuzurilor comise împotriva drepturilor omului în Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate ţări din lume, depunând mărturie în faţa unei comisii ONU.
Însă recent el a modificat anumite detalii, a declarat pe site-ul său Blaine Harden. "Vineri, pe 16 ianuarie, am aflat că Shin (...) le-a spus prietenilor săi o versiune despre viaţa sa, semnificativ diferită de cea din cartea mea", scrie jurnalistul. "L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicaţii despre modificări şi despre motivele pentru care m-a indus în eroare", a adăugat el.
Potrivit ziarului The Washington Post (WP), nord-coreeanul i-a spus jurnalistului că unele dintre abuzurile la care a fost suspus erau "prea dureroase" pentru ca să revină asupra lor. El a mai spus că a "modificat anumite detalii" despre care credea că nu au importanţă.
"Voiam să ascund şi să maschez pentru totdeauna o parte a trecutului meu", scrie el pe Facebook. "Îţi spui că este acceptabil să nu dezvălui până la cel mai mic detaliu şi că nu face nimic dacă anumite părţi nu sunt clare. Celor care m-au susţinut, care au avut încredere în mine şi care m-au crezut în tot acest timp, le sunt atât de recunoscător şi totodată le cer scuze".
În carte, Shin spune că a fost torturat şi ars, la vârsta de 13 ani, când a încercat să evadeze. Potrivit WP, aceste fapte s-ar fi produs pe când avea 20 de ani.
Shin povesteşte totodată că şi-a trădat mama şi fratele, denunţându-le planul de evadare în speranţa de a obţine hrană şi că a asistat la execuţiile lor. Ziarul afirmă că execuţiile au avut loc în absenţa sa.
Lee Young-hwan, un specialist în drepturile omului din Seul, apreciază că este vorba despre nişte "inexactităţi minore". Numeroşi refugiaţi care au fost supuşi unor abuzuri au o "memorie selectivă", din cauza traumelor suferite şi instinctului de apărare pe care-l dezvoltă în anii de suferinţă, subliniază el.
"Acest traumatism poate uneori să-i determine să povestească numai lucruri pe care le plasează într-o zi favorabilă sau să aibă amintiri confuze despre experienţele cele mai dureroase", a continuat acesta. "Există, poate, inexactităţi minore în povestea lui Shin, dar toată viaţa sa şi coşmarul pe care l-a îndurat sunt, totuşi, dovezi istorice", a subliniat specialistul.
Shin Dong-hyuk afirmă în mesajul său că nu va mai putea, probabil, să continue să militeze, îndemnându-i pe cei care-l susţin să continue lupta împotriva abuzurilor comise în Coreea de Nord, condusă cu o mână de fier de singura dinastie comunistă din istorie. "Lumea are totuşi nevoie să fie informată despre ororile de nenumit care se petrec", subliniază tânărul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu