Sute de mii de nord-coreeni au participat la înmormântarea lui Kim Jong-il

kim jong il
kim jong il

Ceremonia de adio a liderului nord-coreean Kim Jong-il a început miercuri, la Phenian, a anunţat agenţia rusă de stat Itar-Tass, singura instituţie de presă rusă care are un biroul în Coreea de Nord. Prima fază a ceremoniei a început la Mausoleul Kumsusan din Phenian, unde corpul neînsufleţit al celui mai puternic om al regimului a fost plasat într-un sicriu de sticlă.

Ceremonia, al cărui program nu a fost făcut public, a început la ora locală 10.00 (3.00, ora României), anunţă agenţia rusă, preluată de Mediafax.

Sute de mii de nord-coreeni se află miercuri pe străzile Phenianului, în cadrul acestei ceremonii, ale cărei detalii nu sunt cunoscute cu siguranţă, deoarece regimul nu a furnizat informaţii în acest sens.

Televiziunea publică a început să difuzeze imagini cu funeraliile liderului Kim Jong-il miercuri, în jurul orei locale 14.00 (07.00 ora României).

Aceste prime imagini arată o limuzină neagră care poartă un portret gigant al liderului decedat, trecând printre zeci de mii de militari ce fac plecăciuni în semn de respect, în faţa mausoleului Kumsusan din Phenian, de unde a plecat cortegiul.

În spatele acestei maşini se află o altă limuzină cu un buchet mare de flori albe, apoi un vehicul lung transportând sicriul lui Kim Jong-il, acoperit cu un drapel roşu.

La dreapta maşinii în care se află sicriul merge Kim Jong-un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-il la conducerea ţării, îmbrăcat în haine civile, respectiv într-un costum de culoare închisă.

Printre alţi oficiali în ţinută civilă aflaţi în apropierea tânărului succesor se află Jang Song-Thaek, unchiul prin alianţă al lui Kim Jong-un şi cel mai probabil "regentul" ţării.

Cei doi sunt urmaţi de oficiali de rang înalt ai Partidului Muncitorilor din Coreea.

Vehiculul funerar este escortat la stânga de mai mulţi demnitari ai armatei în uniformă, între care şeful Statului Major Ri Yong-ho şi ministrul Forţelor Armate Kim Yong-chun.

Printre cei prezenţi în faţa mausoleului se află numeroase femei-soldat care plâng.

O orchestră militară acompaniază procesiunea cu o muzică funebră, în timp ce ninge abundent încă din noaptea precedentă.

Un ofiţer a trecut în revistă garda de onoare după plecarea cortegiului, iar orchestra a intonat imnul naţional.

Cortegiul, urmat de o coloană de maşini oficiale negre sau albe, a intrat pe principalul bulevard al capitalei.

"Este cea mai mare pierdere pentru partidul nostru şi pentru naţiune", a comentat pentru televiziune un prezentator nord-coreean, cu vocea sugrumată de tristeţe.

Televiziunea a difuzat şi imagini cu civili în lacrimi de-a lungul traseului. Bărbaţi şi femei plâng zgomotos, strângând pumnii în semn de durere sau căzând în genunchi.

Experţii se aşteaptă la o manifestaţie de loialitate bine orchestrată faţă de putere, inspirată de funeraliile din 1994 ale tatălui defunctului, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung.

Un cotidian sud-coreean scrie că Phenianul a ordonat cetăţenilor săi care muncesc în străinătate, ca prin autorizaţie specială să revină în Coreea de Nord cu această ocazie.

Korea JoongAng Daily adaugă că sute de camioane încărcate cu flori au trecut frontiera dintre China şi Coreea de Nord.

Ceremonia ar urma să permită totodată o consolidare a legitimităţii fiului mic al lui Kim Jong-il, desemnat succesor încă de la anunţarea morţii tatălui său, pe 19 decembrie. Kim Jong-un a fost numit miercuri dimineaţa "liderul suprem al partidului, statului şi armatei" de către KCNA, agenţia de presă oficială.

O limuzină care va transporta sicriul se va îndrepta spre centrul Phenianului, însoţită de un alt vehicul purtând un portret gigantic al defunctului şi de o orchestră militară instalată într-un camion.

După câteva ore de defilare în oraş, coloana va reveni la locul de plecare de la mausoleu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel