SUMMIT NATO 2014 ȚARA GALILOR. Traian Băsescu, informații din documente secrete despre România

Președintele Traian Băsescu a dezvăluit informații secrete din documentele summit-ului NATO din Țara Galilor, despre rolul României. 

"Summitul a adoptat 20 de documente, din care 5 sunt publice și 15 nu. Unele afirmații va trebui să le credeți și să nu le cercetați. (...) Îmi voi axa declarația strict pe obiectivele României și modul în care se regăsesc în documentele summitului", a declarat președintele Traian Băsescu, la finalul summit-ului NATO. 

SUMMIT NATO 2014 ȚARA GALILOR: Șeful NATO dezvăluie rolul României în disputa cu Rusia. Decizie istorică și pentru Republica Moldova

Din documentele secrete, președintele a dezvăluit că: "Foarte mulți au vorbit de noi baze militare. România are doua baze militare româno-americane, la Kogalniceanu și Deveselu. Planul de acțiune măreste prezența militară alternativă și continuă pe teritoriul României. Avem acum pe teritoriu circa 1400 de militari americani din care 600 sunt pușcași marini de elită. Aceste trupe vor crește în funcție de situație. Vom avea o structură de comandament NATO. În documentele nedestinate publicului, România figurează ca fiind stat care a oferit facilități pentru un comandament de dimensiuni acceptabile. Avem toata infrastructura gata. România figureaza ca făcând oferta dar noi știm că unul din comandamente va fi în România. Cu SUA, bilateral e o ofertă directa a SUA făcută de Obama, crearea unui centru de antremanet și exercitii navale la Marea Neagră, împreună cu flota României și Bulgariei. Acest centru va fi tot timpul alimentat cu nave din flota militară a SUA, chiar azi a intrat un distrugător în port la Constanța. Extrem de important pentru noi e că Marea Neagra e evidențiată în documentele summit-ului cu o dimensiune importantă a securității euro-atlantice ca urmare a evenimentelor din ultima perioadă din Ucraina. Marea Neagra e recunoscută în documente ca având o importanță deosebită pentru securitatea euro-atlantică. În susținerea atingerii acestui obiectiv am argumentat cu arcul de conflicte înghetate din jurul mării". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel