Sugestie pentru protestatari de la ministrul Daniel Barbu

rosia-montana
rosia-montana

Dacă se sistează lucrările în zona Roșia Montană, patrimoniul se pune în pericol, căci Ministerul Culturii nu are bani pentru restaurare. E nevoie de aproximativ 30 de milioane de euro pe an pentru a putea asigura întreţinerea galeriilor romane, explică ministrul Culturii, Daniel Barbu. Acesta şi-ar dori să vadă cetăţenii în stradă strigând "Salvaţi patrimoniul de la Roşia Montană".

"Se inundă galeriile, se dărâmă casele pentru că nu mai are cine să le restaureze, bisericile cad, pentru că 2.600 de oameni împărţiţi în cinci confesiuni nu prea au posibilitatea să îşi întreţină parohiile, nu? Voi fi curios să văd cetăţeni demonstrând atunci spunând salvaţi Roşia Montană, se distruge patrimoniul la Roşia Montană", a declarat ministrul Culturii la Palatul Parlamentului la audierile din Comisia specială pentru Roşia Montană, potrivit Agerpres.

Ministrul a explicat că nu există garanţii pentru investiţiile în patrimoniu, aşa cum există garanţiile de mediu. În 10-12 ani am putea propune Roşia Montană pentru clasarea pe lista tentativă UNESCO.

Nu vom avea ce clasa dacă le abandonăm

"Dacă aceste mine conservate din care se evacuează constant apa vor fi abandonate, în circa trei luni ele vor fi umplute de apă, deci nu vom avea ce clasa. Prin suplimentarea bugetului culturii nu veţi socoti că e oportun să alocăm circa 30 de milioane de euro pe an patrimoniului de la Roşia Montană pentru a putea asigura întreţinerea acestor galerii romane. Aerisirea, sistemul de evacuare al apei, iluminatul reprezintă costuri pe care cu onestitate Ministerul Culturii nu şi le poate permite în acest moment", a spus Barbu.

Daniel Barbu a subliniat că, după anul 2007, toate operaţiunile de scoatere la iveală a patrimoniului subteran, galeriile şi conservarea acestui patrimoniu, nu au mai fost finanţate de la bugetul de stat şi exclusiv compania a finanţat, a subvenţionat aceste lucrări. "Semnatarii acordului de parteneriat se angajează să restaureze nu numai cele 41 de imobile monument istoric, ci toate cele 300 de imobile", a mai explicat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel