Subvenția APIA, fermieri. UE impune o regulă nouă

Darius Muresan / 18 dec 2017 / 09:35 Salveaza PDF Comentarii

Fermierii nefiscalizați – fie că este vorba despre producători agricoli din sectorul vegetal sau despre crescători de animale, eliminați de pe lista celor care beneficiază de subvențiile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Noua regulă face parte dintr-un set de măsuri ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018, făcând parte dintr-un proces e simplificare și de modernizare a politicii agricole comune (PAC), informează Comisia Europeană.

Subvențiile agricole plătite din fonduri europene se acordă fermierilor activi. Aceștia trebuie să facă dovada activității lor agricole și, de anul viitor, li se va putea cere să fie și fiscalizați. Este una dintre propunerile Uniunii Europene pentru statele membre în cadrul redefinirii conceptului de "fermier activ". De la plățile directe vor putea fi scoși producătorii care nu sunt fiscalizați și/sau care nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale, scrie Agrointel.

Deocamdată nu sunt informații complete despre această nouă reglementare la nivel european. Ea a mai fost în discuție în România la introducerea termenului de fermier activ în anul de cerere 2015. La acea vreme, cele mai mai probleme au fost în sectorul creșterii ovinelor, unde majoritatea fermierilor activează ca persoană fizică și nu sub o formă de persoană juridică. La acel moment s-a găsit soluția ca producătorii să depună la APIA o serie de documente care să ateste activitatea agricolă pe care o desfășoară.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26