SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea să "toarne gaz pe foc" în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru a distrage atenţia de la Ucraina

SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea să "toarne gaz pe foc" în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru a distrage atenţia de la Ucraina - Foto Agerpres
SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea să "toarne gaz pe foc" în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru a distrage atenţia de la Ucraina - Foto Agerpres

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a declarat marţi că este îngrijorat de faptul că Rusia ar putea încerca să "toarne gaz pe foc" în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan, pentru a distrage atenţia de la războiul din Ucraina, transmite BBC.

Blinken îi îndeamnă pe liderii azer şi armean să negocieze o pace / Cel puţin 100 de morţi de cele două părţi

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, le-a telefonat marţi liderilor Azerbaidjanului şi Armeniei pentru a-i îndemna să ajungă la o rezolvare paşnică după cele mai dure confruntări între cele două ţări vecine de la războiul din anul 2020, transmite AFP.

Aflat într-o vizită la universitatea Purdue, în Indiana, Blinken le-a declarat jurnaliştilor că le-a transmis preşedintelui azer Ilham Aliev şi premierului armean Nikol Paşinian, în discuţii separate, că acest conflict 'nu este în interesul nimănui'. Blinken a mai afirmat că i-a 'îndemnat' pe cei doi lideri 'să facă totul pentru încetarea ostilităţilor şi revenirea la negocierile privind o pace durabilă'.

Aceste discuţii telefonice au intervenit în contextul în care Rusia a afirmat că a negociat o încetare a focului între cele două foste republici sovietice. Blinken a spus că rolul Moscovei suscită în continuare 'îngrijorare', dar a adăugat: 'dacă Rusia poate într-adevăr să-şi folosească influenţa pentru a calma lucrurile (...) ar fi pozitiv'.

Diplomatul american Phil Reeker, recent însărcinat cu lansarea de negocieri între cele două ţări din Caucaz, se afla marţi la Baku pentru o vizită organizată înaintea acestei noi erupţii de violenţă, care a făcut 49 de morţi în rândul militarilor armeni.

'Din păcate, acesta nu este numărul definitiv', a afirmat Pashinian în parlamentul de la Erevan. Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat în două războaie în ultimele trei decenii pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah. Noile lupte, care au izbucnit la miezul nopţii, arată în ce măsură situaţia rămâne explozivă.

Marţi seară, Ministerul azer al Apărării a acuzat Armenia că încalcă 'în mod intens' încetarea focului negociată de Moscova. 'Cincizeci de militari azeri au fost ucişi în urma unei provocări armene de mare amploare' la frontieră, a transmis ministerul într-un comunicat.

Citește și - REUTERS: Preşedintele Rusiei face apel la calm între Armenia şi Azerbaidjan

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut apel la calm marţi, după ce 49 de soldaţi armeni şi un număr necunoscut de soldaţi azeri au fost ucişi în cele mai violente lupte izbucnite între Armenia şi Azerbaidjan de la războiul din 2020.

Cel două state foste sovietice s-au acuzat reciproc de izbucnirea violenţelor, care s-au declanşat în timpul nopţii la mai multe puncte de trecere a frontierei, amplificând temerile izbucnirii unui conflict armat major în regiune. Rusia are trupe de menţinere a păcii la graniţa dintre cele două ţări, fiind un garant al acordului de pace care a pus capăt conflictului din 2020, conflict izbucnit din cauza controversatei enclave Nagorno-Karabah.

Erevanul acuză Azerbaidjanul că a bombardat în timpul nopţii localităţi de graniţă armene, precum Jermuk, Goris şi Kapan, forţând trupele armene să riposteze. Baku insistă că unităţi armene de sabotaj au încercat că planteze mine în poziţiile azere şi au deschis primele focul. Baku acuză forţele armene că a utilizat armament greu, încălcând astfel armistiţiul convenit marţi. Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile privind situaţia în teren, transmite Reuters, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel