SUA, discuții ”sincere și profesioniste” cu talibanii. Premieră la Doha

Statele Unite au calificat primele discuţii cu talibanii de la Doha drept ''sincere şi profesioniste''.

Washingtonul a anunţat duminică că prima întâlnire directă între înalţi oficiali americani şi talibani după preluarea puterii de către aceştia în Afganistan a fost sinceră şi profesionistă, partea americană reiterând că regimul de la Kabul va fi judecat după fapte, nu doar după declaraţii, transmite luni Reuters, scrie Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, discuţiile de la sfârşitul săptămânii care au avut loc la Doha, în Qatar, s-au concentrat asupra preocupărilor privind securitatea, terorismul şi transferul în siguranţă a cetăţenilor americani, afgani şi de alte naţionalităţi, precum şi asupra situaţiei drepturilor omului, inclusiv participarea semnificativă a femeilor şi a fetelor la toate aspectele societăţii afgane.

Asistență umanitară, oferită de SUA

Cele două părţi au discutat, de asemenea, şi despre asistenţa umanitară a SUA pentru poporul afgan.

"Discuţiile au fost sincere şi profesioniste, delegaţia SUA reiterând faptul că talibanii vor fi judecaţi în funcţie de acţiuni, nu doar de cuvintele lor", conform sursei citate.

Sâmbătă, ministrul de externe interimar al Afganistanului a declarat pentru Al Jazeera că reprezentanţii talibani au cerut în discuţiile cu partea americană ridicarea interdicţiei impuse rezervelor băncii centrale afgane.

Discuții pentru eliberarea unui cetățean



Oficiali ai administraţiei Biden au declarat vineri pentru Reuters că delegaţia SUA va insista în discuţiile cu talibanii asupra eliberării cetăţeanului american răpit Mark Frerichs.

O altă prioritate viza obţinerea asigurării din partea talibanilor a respectării în continuare a angajamentului de a nu permite Afganistanului să redevină un focar pentru Al-Qaida sau alte grupări extremiste. 

Fost comandant taliban, inculpat pentru uciderea a trei militari americani

Un fost comandant taliban afgan, aflat în detenţie în Statele Unite de un an, a fost inculpat pentru uciderea a trei militari americani şi a interpretului lor în 2008 în Afganistan, au anunţat procurorii federali din New York, informează France Presse, mai scrie Agerpres.

Haji Najibullah, în vârstă de 45 de ani, arestat în Ucraina şi extrădat în SUA în octombrie 2020, fusese inculpat deja pentru răpirea unui jurnalist american şi a doi civili afgani în 2008.

Potrivit unui comunicat al Departamentului Justiţiei, procurorii federali din Manhattan au adăugat joi şi acuzaţia de terorism, pentru 'atacuri purtate de Najibullah şi de combatanţi talibani la ordinele sale împotriva trupelor americane'.

Este menţionat 'în special un atac din 26 iunie 2008 împotriva unui convoi militar american, în care au fost ucişi trei soldaţi americani şi interpretul lor afgan'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel