SUA au testat în secret o rachetă supersonică în luna martie. Motivul secretomaniei americanilor

Foto ilustrativ Pexels
Foto ilustrativ Pexels

SUA au testat o rachetă supersonică, însă a păstrat acest lucru secret pe fondul temerilor provocate de contextul internațional. 

SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică la mijlocul lunii martie, dar a păstrat tăcerea timp de două săptămâni pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia, în vreme ce președintele Joe Biden era pe cale să plece în Europa, potrivit unui oficial al apărării familiarizat cu testarea rachetei. 

Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a fost lansată de pe un bombardier B-52 în largul coastei de vest, a spus oficialul, în primul test de succes al versiunii Lockheed Martin a sistemului, scrie CNN. Un motor de rapel a accelerat racheta la viteză mare, moment în care un al doilea motor a propulsat racheta la viteze hipersonice de 5 Mach și mai mult. Vitezele Mach sunt o unitate de măsură pentru proiectilele care depășesc viteza sunetului. 

Oficialul a oferit puține detalii despre testul rachetei, remarcând doar că racheta a zburat la o altitudine de peste 19 kilometri și pe o distanță mai mare de 480 de kilometri. Dar chiar și la capătul inferior al intervalului hipersonic, de aproximativ 3.800 de mile pe oră, un zbor de 480 de kilometri ia mai puțin de 5 minute.

Testul a urmat rachetei balistice folosite de Rusia

Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a declarat că și-a folosit propria rachetă hipersonică în timpul invaziei Ucrainei, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul Ucrainei.

Oficialii americani au minimizat importanța utilizării de către Rusia a rachetei lor hipersonice, numită Kinzhal. Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a spus că nu o consideră „un fel de schimbare” după ce rușii au anunțat lansarea rachetelor. Câteva zile mai târziu, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a spus că este „greu de știut care este exact justificarea” pentru lansare, deoarece viza o unitate de depozitare staționară.

Diferențe de tehnologie

Racheta Kinzhal este pur și simplu o versiune lansată aerian a rachetei balistice rusești Iskander cu rază scurtă de acțiune. Cu alte cuvinte, este o variație a unei tehnologii consacrate, spre deosebire de o revoluție în armamentul hipersonic, așa cum susțineau rușii. Testul din SUA a fost cu un motor scramjet mai sofisticat, cu propulsie pe aer. De asemenea, racheta HAWC nu are focos, ci se bazează pe energia sa cinetică pentru a distruge ținta.

La momentul testului american, Biden se pregătea pentru o vizită la aliații NATO din Europa, inclusiv o oprire în Polonia, unde s-a întâlnit cu ministrul de externe și ministrul apărării din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel