Stenograme în dosarul Szocs Zoltan, liderul "Mişcării de Tineret 64 de Comitate"

Szocs Zoltan, lider al grupării naţionalist-extremiste 'Mişcarea de Tineret 64 de Comitate' (HVIM) din Transilvania, a fost reţinut de procurorii DIICOT. Acesta e acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizaţiei să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu Secuiesc în timpul manifestaţiilor de Ziua Naţională a României.

Procurorii DIICOT au efectuat marţi patru percheziţii la domiciliul şi reşedinţele lui Szocs Zoltan, acesta fiind apoi ridicat şi dus la Bucureşti, unde a fost audiat mai multe ore. Anchetatorii au extins cercetările în dosarul în care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusă începerea urmăririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit DIICOT, în calitate de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania să confecţioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale de 1 Decembrie.

'Promotor al sloganului 'Ţinutul Secuiesc nu e România!' şi convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mişcarea de Tineret 64 de Comitate - HVIM, 'trebuie să se păşească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate', în calitatea deţinută de preşedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate', mai spun procurorii.

[citeste si]

Liderul grupării extremiste "64 de comitate" Szocs Zoltan, reţinut de procurorii DIICOT, va fi dus astăzi la instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Conform referatului procurorilor DIICOT, Szocs Zoltan avut mai multe discuţii cu membrii grupării, privind organizarea atentatului dejucat ce era planificat pentru a fi declanşat cu prilejul defilării de 1 Decembrie, în Târgu Secuiesc.

Procurorii au depus la dosar interceptări din care reies că  20 de dispozitive explozive trebuiau să fie declanşate simultan în timpul defilării de 1 Decembrie, iar acestea urmau „să producă mult fum" şi să provoace panică, astfel încât lumea să se arunce la pământ. Gruparea extremistă era sigură că evenimentul tragic ar fi relatat de presa internaţională. „Vă închipuiți, tocmai când defilează......trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan....ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună.....parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată, ar fi ceva ce ar difuza și BBC-ul....toată lumea ar vorbi de noi Să se atragă atenția asupra Tg.Secuiesc, să se vadă că celor de aici nu le este teamă", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Bombele erau denumite  pizza

Bombele artizanale erau denumite codat pizza. La discuţia liderului cu membrii grupării extremiste, din 10 octombrie, inculpatul terorist dădea indicaţii cum si de unde să se facă detonarea bombelor precum şi cum să-şi asigure alibiul - toţi trebuiau să fie plecaţi din ţară. pentru a nu fi găsiţi de autorităţi.

"Totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena....acolo unde se duc ei ar trebui să facem......ori la Sfântu, ori în Ciuc......trebuie să facem o încercare......nu mănânci pizza (termen codificat pentru D.E.I. – dispozitiv exploziv improvizat n.n) cu poftă, doar o guști, vezi cum e...mai ales dacă ai rețeta care trebuie pentru ....înainte să mușcați o bucată mare trebuie să vedeți cum se poate mușca o felie....".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel