SORIN IOSUB, interviu despre provocările artei în zilele noastre - exclusiv

Sorin Iosub este un artist născut la Bacău pe data de 21 aprilie 1975. Din Molodova a ajuns în Timișoara unde a absolvit Facultatea de Arte Plastice Timișoara, Secția pictură, Universitatea de Vest. De asemenea, Sorin Iosub a urmat cursurile de Master, Surse și Resurse ale Imaginii în Pictura Contemporană.

Sorin Iosub a acordat un interviu - în exclusivitate pentru DC News - în care a vorbit despre cea mai mare pasiune a sa: pictura. În perioada 03–24 martie 2015, de luni până vineri, între orele 11:00-19:00, la Galeria Odeon, Calea Victoriei 40-42, îi puteți admira picturile în cadrul expoziției "40/METAFORA".

DC News: Când și cum a pornit dragostea pentru pictură?

Sorin Iosub: De când eram foarte mic au înmugurit în mine facultăți neobișnuite; trebăluiam toată ziua prin împrejurimile casei căutând diverse soiuri de argilă pentru modelaj, acaparam tot ceea ce însemna hârtie (ziare, reviste, caiete) pentru a le supune experimentului culorii. Dragostea pentru pictură am căpătat-o stând în preajma artiștilor, iar acesta s-a întâmplat în perioada liceului, pe când hoinăream prin șantierele de artă monumentală. Șantierul de artă monumentală a fost pentru mine un fundal pe care s-au trasat relații profesionale și umane foarte speciale.

DC News: Câtă muncă se află în spatele evenimentului?

Sorin Iosub: Vă răspund mai întâi din puctul de vedere al unui artist: orice expoziție personală întâi se gândește, apoi se răzgândește, ți se boțesc ideile-n cap înainte ca primul fir de păr din pensulă să se atingă suprafața pânzei. M-am pregătit pentru această expoziție, 40/METAFORA, cam patru ani, lucrările realizate în acestă perioadă și expuse acum la Galeria Odeon le privesc mai puțin ca obiecte și mai mult ca niște pagini scrise, un jurnal al vieții mele clocotitoare care nu se așează niciodată.

Pentru organizarea propriu-zisă a expoziției am avut norocul să beneficiez de un ajutor fără de care acest eveniment nu ar fi avut loc în formula în care a fost prezentat. Expoziția "40/METAFORA" a fost organizată în cadrul proiectului Contemporanii, așadar, ei s-au ocupat de toată partea organizatorică, începând cu stabilirea perioadei expoziției, închirierea sălii, realizarea catalogului, a afișelor, mai pe scurt ei m-au scutit de tot ceea ce nu îi este confortabil unui artist: să fie prins în organizări și rezolvări. Catalogul acestei expoziții a fost realizat sub îndrumarea artistului de renume internațional, Christian Paraschiv, căruia țin să-i mulțumesc pentru sprijinul și încredera acordate.

DC News: De unde vine titlul "40/METAFORA"?

Sorin Iosub: 40 este vârsta pe care o voi împlini în luna aprilie a acestui an, iar "METAFORA" ține de felul în care îmi confesez, prin artă, un foarte tenace și aș spune un foarte încăpâțânat monolog interior din care nu mă poate urni nimeni.

DC News: Cât de importantă este pentru tine întâlnirea cu publicul?

Sorin Iosub: Sincer, orice întâlnire cu publicul este, pentru mine, o nouă ocazie de a fugi de el și de mine, dar, paradoxal, în același timp aș vrea să onorez întâmplarea cum se cuvine.

DC News: Acordă presa din România suficientă atenție artiștilor?

Sorin Iosub: Faptul că ne aflăm față în față este o coincidența de interese, între dumneavoastră ca reprezentant la presei și eu, artist, iar acesta este un semn bun. Dar despre intersesul presei, în general, pentru terenul cultural, tare nu mi-ar plăcea să vorbesc, pentru că este un subiect care întristează.

DC News: Se poate trăi în țara noastră din pictură?

Sorin Iosub: Poate sa sune frivol sau foarte politicos, dar, a trăi din pictură, în zilele noastre este un efort și anume putința de a funcționa normal într-un fond confuz. Dar, cred că, lucrurile nu sunt niciodată atât de dramatice precum le simțim la nivel individual. Daca îmi permiteți și o glumă, pentru viața spiritului, condițiile bune sunt proaste. Dincolo de orice circumstanțe materiale, pictura iși vede de treaba ei, de mesteșug.

DC News: Te-ai gândit vreodată să pleci în altă țară unde poate talentul este apreciat la justa sa valoare? 

Sorin Iosub: Nu, nu îmi doresc să părăsesc Romania, eu sunt un om al locului, nimic nu mă poate scoate din rădăcini. Nici înâmplările și nici personajele publice cele mai abominabile ale contextului cotidian românesc n-au reușit să mă amărască într-atât încât să mă las manevrat de mirajul occidentului. Efortul meu este de a funcționa normal într-un fond confuz, să îmi păstrez independența și să nu negociez cu autenticitatea noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel