Sfaturi anti-viol oferite femeilor de Poliția Română: ”Loviţi, zgâriaţi şi muscaţi …”

În plin scandal public privind cazul violului din Vaslui, Poliția Română le oferă femeilor mai multe sfaturi împotriva abuzului sexual.

Iată ce le învață autoritățile pe femei, pentru a se evita situații precum cea din Vaslui:

Abuz sexual

Orice avans brutal şi nedorit constituie o experienţă dureroasă. Primul pas ce trebuie făcut în cazul în care tinerii sunt victimele unui abuz sexual este să se prezinte la cel mai apropiată unitate de poliţie, unde vor relata, pe cât posibil, o versiune completă, amănunţită, fără a interveni reţinerea. Poliţia va putea strânge dovezi mai uşor dacă reclamaţi violul sau tentativa. Faptul că reclamă violul imediat face ca mărturia să fie cu atât mai plauzibilă în faţa instanţei.

Acţiunea penală pentru infracţiunile privitoare la viaţa sexuală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a părţii vătămate, depusă la Poliţia de pe teritoriul unde s-a comis fapta, după care trebuie să se prezinte la Laboratorul de Medicină Legală, în vederea eliberării certificatului medico-legal de constatare.

Dacă se depune plângere împotriva autorului faptei, atunci se poate pretinde şi primi plata unor daune morale.

Vă prezentăm câteva măsuri de autoprotecţie care trebuie respectate pentru a nu ajunge în astfel de situaţii:

  • Când plecaţi din cămin, anunţaţi colega de cameră în legătură cu locul în care vă deplasaţi şi evitaţi să vă deplasaţi neînsoţite, mai ales la ore târzii;

  • Evitaţi plimbările prin locuri slab iluminate;

  • Invitaţia unor persoane, cunoscute întâmplător, de a vă însoţii în diferite locuri (discoteci, restaurante, plimbări cu maşina etc.) trebuie să vă creeze suspiciuni, evaluând riscul la care vă expuneţi;

  • Oricât de plăcută şi ademenitoare ar fi o cunoştinţă întâmplătoare, să luaţi măsuri de siguranţă înainte de a accepta să o vizitaţi, să o însoţiţi în anumite locuri sau să o invitaţi în cameră (gazdă);

  • Vestimentaţia decentă şi comportarea modestă nu incită la acostări;

  • La distracţii, este recomandat ca fetele, mai ales, să fie însoţite de către persoane de încredere, evitând, pe cât posibil, să rămână singure într-un cerc de băieţi;

  • O ţinută şocantă şi un comportament ambiguu reprezintă factori favorizanţi în astfel de situaţii.

Vezi și: Lovitură grea pentru PRO TV și Măruță, după emisiunea în care a apărut fata violată din Vaslui

În situaţia unei agresiuni sexuale este dificilă recomandarea unui anumit comportament, atât datorită diversităţii caracterului infractorilor, dar şi datorită faptului că fiecare persoană poate reacţiona imprevizibil, chiar pentru ea însăşi, în astfel de momente de panică.

Unele femei “îngheaţă” în fata infractorilor, altele se mobilizează rapid şi apelează la orice mijloc de a scăpa. Cele din a doua categorie au reuşit să contracareze, în majoritatea cazurilor, agresorii.

 În caz de agresiune, faceţi o evaluare rapidă a situaţiei:

  • agresorul este înarmat sau neînarmat;

  • solid sau slab, având curaj numai pentru faptul ca sunteţi femeie;

  • creaţi, prin strigate puternice, discuţii cu agresorul sau chiar prin lovire, momente de panică ce vă vor permite scăparea;

  • daţi de înţeles agresorului că suferiţi de o boală venerică;

  • loviţi, zgâriaţi şi muscaţi agresorul în zona feţei; în acest fel poliţia poate să-i identifice mai uşor.

Având în vedere pericolul social ridicat al infracţiunii de viol, unităţile de poliţie acţionează cu fermitate pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de fapte penale, printr-o prezenţă activă în stradă a cadrelor, în zonele şi locurile în care s-au produs infracţiuni de acest gen, pentru a asigura descurajarea elementelor potenţial periculoase. Înainte de toate, însă, fiecare persoană trebuie să-şi ia măsuri de siguranţă pentru a nu deveni victimă în astfel de împrejurări.

Citește și: Decizie radicală a Parchetului General în cazul elevei violate din Vaslui

Violul (cod penal) 

Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă:

  1. fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună;

  2. victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul făptuitorului;

  3. s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi, dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. 1 se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel