Sfântul Ilie tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci pe 20 iulie

Sfântul Ilie
Sfântul Ilie

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. Vineri, 20 iulie, se prăznuieşte Sfântul Ilie.

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii.

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. Este o sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă, fiind marcată cu cruce roșie.

Ce nu trebuie să faci de Sfântul Ilie

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. În ajunul zilei când este sărbătorit Sfântul Ilie, fetele se duceau noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă, se tăvăleau prin cultură, apoi se întorceau acasă. Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie ele visau cânepă verde, acesta era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri şi frumoşi. Dacă în vis vedeau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice.

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile, nici geamurile caselor. În unele zone se mănâncă fructe proaspete, pentru a fi sănătos tot anul ce va urma. Merele nu se consumă decât după ce au fost duse la biserică. Se spune că acela care muşcă din măr înainte de a fi sfinţit va avea parte după moarte numai de mere şi, când va dori să le atingă, vor dispărea.

Sfantul Ilie traditii si obiceiuri. De asemenea, în această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel