Serghei Lavrov a lansat acuzații împotriva scutului anti-rachetă de la Deveselu

Sursă foto: Facebook МИД России
Sursă foto: Facebook МИД России

Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a deschis, luni, la Moscova, Conferinţa referitoare la relaţiilor Rusia-UE. Conferinţa este organizată de Consiliul rus pentru Afaceri Internaţionale şi de Ambasada Portugaliei, la ea participând şi reprezentanţi ai organizaţiilor europene.

Sergei Lavrov, a deschis, luni, la Moscova, Conferinţa referitoare la relaţiilor Rusia-UE. Conferinţa este organizată de Consiliul rus pentru Afaceri Internaţionale şi de Ambasada Portugaliei, la ea participând şi reprezentanţi ai organizaţiilor europene. Lavrov a declarat la începutul conferinţei că trebuie să fie una deschisă şi francă pentru a afla situaţia curentă a relaţiilor dintre Rusia şi UE.

Sergei Lavrov a precizat că între cele două puteri există o criză fără precedent

Cu toate acestea, Lavrov a citit, la foc automat, mai multe pagini în care a criticat aşa-zisele acţiuni ale Uniunii Europene şi ale statelor componente împotriva intereselor Federaţiei Rusiei. A adus în discuţie sancţiunile impuse de UE, declarând că nu sunt dovezi faţă de acuzaţiile UE referitoare la acţiunile Rusiei şi a cerut ca relaţiile viitoare să se bazeze pe fapte, nu zvonuri.

A criticat decizia Statelor Unite de a instala în România şi  Polonia sisteme de rachete cu rază medie, chiar dacă cele două echipamente Aegis Ashore sunt de fapt anti-aeriene, împotriva rachetelor balistice. Lavrov a scos în evidenţă şi faptul că între cele două blocuri sunt relaţii puternice în domeniile energiei, tranziţiei la energia verde şi a sănătăţii.

Şeful diplomaţiei ruse nu a intrat în detaliile ce au dus la înrăutăţirea relaţiilor dintre Rusia şi UE: ocuparea ilegală a Crimeei, dislocarea de trupe în estul Ucrainei, tentativele de asasinat şi încarcerarea liderilor opoziţiei, atacurile cibernetice, atentatele din Cehia şi Bulgaria asupra unor depozite cu echipamente militare pentru Ucraina, sprijinirea regimului dictatorial din Belarus, acţiunile de spionaj de pe teritoriul UE.

La final, Lavrov a salutat ţările din UE care vor să aibă în continuare contacte cu Rusia şi şi-a manifestat speranţa că relaţiile se vor îmbunătăţi în viitor, notează Monitorul Apărării.

Serghei Lavrov le-a cerut statelor lumii să nu mai vândă arme Ucrainei

Moscova a transmis luni un avertisment, cerând să nu se mai furnizeze arme Kievului pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei, informează DPA.

"Chemăm toate ţările responsabile cu care comunicăm - şi Turcia este una dintre ele - recomandându-le insistent să analizeze situaţia şi declaraţiile belicoase constante ale regimului de la Kiev şi le avertizăm împotriva încurajării acestor aspiraţii militariste", a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de TASS din Egipt, unde acesta efectuează o vizită de lucru.

Avertismentul şefului diplomaţiei ruse intervine pe fondul livrărilor de drone de luptă de către Turcia, pentru care Ucraina a semnat un contract în 2019. În jur de şase au fost deja livrate, conform mass-media (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel