Şeful diplomaţiei UE Josep Borrell 'condamnă cu fermitate' expulzarea de către Moscova a trei diplomaţi din ţările membre

Şeful diplomaţiei UE 'condamnă cu fermitate' expulzarea de către Moscova a trei diplomaţi din ţările membre
Şeful diplomaţiei UE 'condamnă cu fermitate' expulzarea de către Moscova a trei diplomaţi din ţările membre

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell 'a condamnat cu fermitate' vineri decizia Rusiei de a expulza trei diplomaţi europeni, în contextul în care el se află în vizită la Moscova, şi a cerut ca această decizie să fie 'reevaluată', a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează AFP.

Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini', a declarat Peter Stano.

Borrell a apreciat că decizia ar trebui reevaluată şi a subliniat unitatea şi solidaritatea UE cu statele membre în cauză, a adăugat purtătorul de cuvânt. Moscova a declarat vineri persona non grata diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participarea la o manifestaţie în favoarea opozantului Aleksei Navalnîi, condamnat la închisoare.

Diplomați acuzați de participare la protestele pro-Navalnîi

Aceşti diplomaţi sunt acuzaţi că au participat la aceste adunări ilegale pe 23 ianuarie la Sankt-Petersburg şi Moscova, a indicat Ministerul de Externe rus, considerând astfel de acţiuni inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic.

VEZI ȘI Expulzare diplomați. Lavrov, către Borrell: Pentru Rusia, UE nu este un partener de încredere!

Josep Borrell a sosit joi pentru o vizită de două zile la Moscova, până pe 6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi şi pentru a analiza posibilitatea unei normalizării a relaţiilor dintre UE şi Rusia. Aceste relaţii sunt puternic tensionate, a afirmat şeful diplomaţiei UE la începutul întrevederii cu omologul său rus Serghei Lavrov, precizând că adacerea Navalnîi ilustrează din plin acest lucru. Principala noastră problemă este lipsa de normalitate în relaţiile Rusia-UE (...) este o situaţie nesănătoasă care nu serveşte nimănui, a comentat, la rândul său, ministrul rus.

Am dezvăluit disponibilitatea noastră de a coopera într-o manieră pragmatică acolo unde există un interes comun, a subliniat el, citând domenii precum cultură, cercetare, sănătate, COVID -19, climă. Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale de luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, informează Reuters. Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel