Se măresc alocațiile! Doar copiii cu vârsta de până la doi ani primesc mai mulţi bani

Alocaţiile pentru copiii sub 2 ani vor creşte de la 1 martie / Foto: Pexels
Alocaţiile pentru copiii sub 2 ani vor creşte de la 1 martie / Foto: Pexels

Copiii cu vârsta de până la doi ani urmează să primească mai mulți bani, de la 1 martie. Şi tichetele de masă sunt pe lista majorărilor.

Vești bune pentru părinți și copii! Potrivit Legii 263/2010, care face referire la indexarea anuală a Indicelui Social de Referință cu 100% din rata inflației, alocațiile ar trebui să fie majorate la începutul primăverii, chiar de la 1 martie. Astfel, rata inflației ar aduce o majorare de 5,1% doar pentru alocațiile copiilor cu vârste de până la doi ani.Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă.

Şi valoarea tichetelor de masă ar putea creşte

Nu doar alocațiile ar avea parte de o mărire la începutul primăverii. Și tichetele de masă urmează să fie majorate de la 20,09 lei la 20,17 lei, în cazul în care proiectul va fi aprobat de către Ministerul Finanțelor Publice și de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Ultima majorare a valorii maximale a tichetelor de masă a fost făcută în luna octombrie a anului trecut, când a fost majorată de la 20,01 lei la 20,09 lei. “Pentru semestrul I al anului 2022, începând cu luna aprilie 2022, valoarea nominală a unui tichet de masă, (…), nu poate depăşi cuantumul de 20,17 lei”, conform documentului oficial.

ISR are valoarea de 500 de lei în aceste momente și se află la același nivel din 2008. ISR va suferi o serie de modificări prin următoarea creștere, lucru care înseamnă că va ajunge la valoarea de 525.5 de lei începând cu data de 1 martie a.c. Ultima creştere a alocaţiilor elevilor a fost în 2021. De la 1 ianuarie 2021, sumele au crescut cu 20%. Astfel, ele au ajuns la 214 lei, în cazul celor cu vârsta între 2 și 18 ani, și la până la 427 de lei, în cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani sau al celor cu handicap. A fost a doua din cele cinci etape de majorare a alocațiilor până la dublarea lor. În iulie 2022, alocaţia copiilor care au între 2 şi 18 ani ajunge la 300 de lei, conform OUG 123 din 2020. În iulie 2020, alocaţia acestor copii a fost de 156 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel