Scoția, în alertă: două avioane ruse s-au apropiat de spațiul aerian britanic

Aviația Regală a Marii Britanii (RAF - Royal Air Force) a trimis avioane de reacție rapidă să investigheze două aeronave ale Federației Ruse care s-au apropiat de spațiul aerian al Marii Britanii.

Două avioane britanice Typhoon au decolat miercuri pentru a cerceta prezența în nordul Scoției a două bombardiere cu rază lungă aparținând Rusiei.

Surse ale Apărării au declarat pentru The Telegraph că aeronavele ar fi două bombardiere cu rază lungă de tip Tupolev-95, cunoscute de NATO cu denumirea de "Urși".

Incidentul apare într-un moment de mare tensiune între Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, determinat de criza din Ucraina.

Patru avioane de luptă Typhoon se vor alătura săptămâna viitoare aeronavelor poloneze și daneze care urmează să survoleze spațiul aerian al statelor baltice, ca măsuri asiguratorii pe care NATO le oferă țărilor care nu se simt în siguranță după agresiunea militară a Rusiei din Ucraina.

Citește și: De Ce mută NATO cu avioane în România și Polonia, în disputa cu Rusia


Surse militare au precizat pentru cotidianul britanic că "Urșii" ruși sondează adesea spațiul aerian al NATO din nordul Marii Britanii, iar avioanele Typhoon au făcut o rutină din a cerceta astfel de provocări. Forțele aeriene ale Rusiei execută astfel de manevre de câteva decenii pentru a testa timpii de răspuns și pentru a analiza apărarea aeriană. Anul trecut au existat 8 astfel de incidente.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că avioanele Typhoon au fost lansate "pentru a determina identitatea unor aeronave necunoscute care s-au apropiat de spațiul aerian survolat de NATO din nordul Scoției și care nu puteau fi identificate prin alte mijloace".

"Aeronavele au fost identificate ulterior ca aparținând forțelor aeriene ale Federației Ruse", a adăugat acesta.

"Avioanele ruse au rămas în spațiul aerian internațional în conformitate cu dreptul lor de a face asta", a mai spus oficialul britanic. El a adăugat că avioane ruse nu au pătruns niciodată în spațiul aerian suveran al Marii Britanii fără autorizație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel