De ce mută NATO cu avioane în România și Polonia, în disputa cu Rusia

awacs romania polonia
awacs romania polonia

NATO va trimite în zilele ce urmează avioane de recunoaștere AWACS în spațiul aerian al României și al Poloniei în contextul crizei din Ucraina. Cu o zi în urmă, SUA au declarat că o duzină de avioane F-16 vor ajunge la vecinul din Vestul Ucrainei, Polonia, după ce joia trecută anunțau că patru avioane F-15 americane vor survola Lituania. Cristian Negrea, analist militar și scriitor, a explicat pentru DC News că acțiunile NATO au un caracter defensiv și trasează linii pe care Rusia nu are voie să le depășească.

Potrivit lui Cristian Negrea, alegerea celor trei tipuri de avioane este logică pentru că "F-15 și F-16 sunt cele mai comune avioane în aviația americană, în plus, F-16 poate fi pilotat și de piloții polonezi, care au in dotare așa ceva".

În ceea ce privește avioanele care vor survola granițele României, AWACS, analistul militar spune că acestea "au un alt rol, de supraveghere și coordonare a spațiului aerian, dar și terestru. Ele pot coordona în timp real o întreagă bătălie".

Acțiunile NATO în spațiul aerian al țărilor vecine Ucrainei, dar și în proximitatea maritimă, au rol de prevenție și nu sunt de natură să irite Rusia, crede Negrea.

"NATO nu amenință intrarea în spațiul ucrainean, sunt acolo ca să prevină și să descurajeze alte încălcări ale teritoriului ucrainean, așa cum s-a petrecut în Crimeea", afirmă Cristian Negrea.

"Nu este o prezență militară la granițele Ucrainei, ci este o prezență militară în state membre NATO. Niciun avion sau militar NATO nu a intrat în teritoriul Ucrainei ca să-i protejeze granițele sau altceva. NATO își întărește prezența în statele membre din apropierea unei zone de potențial conflict militar care ar putea amenința chiar statele NATO, direct sau indirect. Avioanele NATO din Polonia și Lituania sunt poziționate la circa 400 km de granițele Ucrainei, la fel USS Truxtul, la Constanța, la 400 km de Sevastopol", ne-a mai declarat specialistul în geopolitică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel