Schimbare majoră la numerele de înmatriculare. Ce mașini sunt vizate. Anunțul făcut de Tanczos Barna

Schimbare majoră la numerele de înmatriculare. Ce mașini sunt vizate. Anunțul făcut de Tanczos Barna / Foto: Pixabay
Schimbare majoră la numerele de înmatriculare. Ce mașini sunt vizate. Anunțul făcut de Tanczos Barna / Foto: Pixabay

Numerele de înmatriculare ale mașinilor electrice și hibrid vor arăta total diferit.

Mașinile electrice ar putea avea numere verzi. Ministerul Mediulu, Tanczos Barna  a anunțat că există un proiect în acest sens, iar Ministerul de Interne și-ar fi dat acordul, scrie Digi24.

Cel mai probabil numerele de înmatriculare noi vor avea fond alb și litere verzi, iar numerele ar funcționa ca un fel de pașaport pentru mașină pentru a accesa diverse facilități de care beneficiază propulsia non-poluantă. De exemplu, parcarea este gratuită pentru astfel de mașini. Se pare că pentru viitor este gândită restricționarea accesului pentru mașini cu ardere internă în anumite zone ale orașelor, iar numerele verzi ar fi biletul de trecere.

„Am făcut această propunere, iar MAI şi domnul ministru Bode susţin această iniţiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru maşinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre şi litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. (…) În curând vom avea şi legislaţie. În momentul respectiv o să fie mult mai uşor să acordăm facilităţi acelor maşini, în Bucureşti sau în marile oraşe – începând de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor oraşe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul masinilor poluante. Acel număr verde va fi ca un paşaport verde pentru cel care a găsit soluţia şi a avut voinţa de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a declarat ministrul Tanczos Barna în cadrul conferinţei Green Report „Mobility and the city”.

Cuvinte INTERZISE prin lege pe numerele de înmatriculare. Ce trebuie să știe șoferii

Regulamentul Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații la numerele de înmatriculare, potrivit Realitatea Plus.

Conform noii legislații a Codului rutier, sunt interzise din oficiu conotațiile care conțin numere de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă. Cel mai recent studiu arată că în topul preferințelor românilor sunt numerele de înmatriculare care conțin tentă sexuală sau obscenă, însă acest lucru va fi interzis.

De asemenea, autoritățile au decis să restricționeze combinațiile de litere care încep cu “I” sau “O”, și asta pentru că sunt asemănătoare cu cifrele 1 și 0, iar în condiții de vizibilitate redusă acestea pot fi ușor confundate. Autoritățile nu mai permit, totodată, posibilitatea preferențială ca numerele de înmatriculare să conțină numele persoanelor. Sunt foarte multe femei care preferă ca numerele de înmatriculare să înceapă cu "Ela" sau "Ana", în vreme ce bărbații preferă varianta "Ion". Persoanele care, conform noilor proceduri, au numărul de înmatriculare restricționat pot să circule în continuare cu autoturismul până la radierea acestuia sau până când va vinde mașina, iar noul cumpărător va schimba numărul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel