Scenariu cu alegeri anticipate în 2023. Bogdan Chirieac: Mai veridică este apariția unui nou USL, iar PSD și PNL să aibă candidat comun la prezidențiale

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre rotativa la guvernare și alegerile din 2024.

Potrivit Antena 3 CNN, un scenariu pe care PSD și PNL îl iau în calcul este organizarea de alegeri anticipate în acest an, pe fondul creșterii PMP și USR, care ar putea rupe din electoratul liberalilor, și creșterii AUR, care ar putea rupe, de asemenea, din electoratul social democraților.

Bogdan Chirieac, analist politic, a fost invitat la emisiunea News Hour with CNN, la Antena 3 CNN, unde a analizat acest scenariu, dar unde a vorbit și despre rotativa la guvernare și potențialii candidați la alegerile prezidențiale.

„Chestiunea cu comasarea alegerilor e mai veche. La vremea respectivă, organizațiile internaționale ne-au spus să nu facem acest lucru, fiindcă sunt tipuri diferite de alegeri. La locale, omul își alege un administrator, iar la parlamentare sunt politici naționale, în care se spune, de pildă: Nu mai vrem autostrăzi, că oricum nu are cine să le facă!

Toată lumea se teme că avem patru rânduri de alegeri. Eu zic să ne temem când nu o să mai avem alegeri, când o să ni se spună direct cine este ales. Suntem o democrație suficient de stabilă să rezistăm la atâtea alegeri. Dacă dânșii vor să le comaseze, să încerce, dar nu știu dacă va fi posibil.

Mandatul nu poate  fi prelungit decât în condiții speciale. În 2020, alegerile locale s-au mutat din iunie, cum era în mod tradițional, în septembrie. Înțeleg faptul că anul viitor se vor face în septembrie, deoarece trebuie să se termine mandatul de 4 ani al primarilor“, a spus Bogdan Chirieac.

„Ar putea să-l avantajeze pe Klaus Iohannis organizarea parlamentarelor înainte de prezidențiale și comasarea lor cu cele locale, astfel încât să pună următorul premier?“, a întrebat Ana Maria Roman.

„Nu-l văd pe Klaus Iohannis să mai facă lucrul acesta, iar dacă vine alt președinte îl poate schimba fără mari probleme pe premierul pus de Klaus Iohannis“, a completat Chirieac.

CITEȘTE ȘI      -       Ministerul Transporturilor, la PNL, după rotativă, asigură Nicolae Ciucă. Bogdan Chirieac, lui Sorin Grindeanu: Ne cerem scuze că v-am deranjat

Alegeri anticipate în 2023

„Am obosit cu acest scenariu. Amenințarea din partea PMP, USR și AUR ar trebui să-i determine pe cei de la PSD și PNL să guverneze mai bine, să facă o diferență, pentru ca partidele din opoziție să nu crească. Anticipatele în iunie nu mai pot fi organizate, iar în septembrie nici atât. Aleșii noștri nu vor dori să-și strice penultima vară de parlamentar.

Scenariul mai veridic este acela cu un nou USL. La vremea respectivă, USL, ideea profesorului Voiculescu, a reușit să lupte cu succes împotriva autoritarismului lui Traian Băsescu, în 2012. Plus că a avut niște avantaje certe, a doua cea mai mare creștere economică la nivel european. Acum se gândesc să facă același lucru și vom avea un singur candidat la președinție, candidați comuni la locale, liste comune la parlamentare, liste comune la europarlamentare.

Partea pozitivă cu candidatul la președinție e că ar putea fi premierul Nicolae Ciucă, ar putea fi președintele Marcel Ciolacu, ar putea să fie Mircea Geoană, etc. România are nevoie de oameni rezonabili, că altfel ne trezim iar cu o doamnă oarecare cu același profil de om politic precum Clotilde Armand, care înseamnă isterie, distrugere și așa mai departe. Poate nu mai votăm, măcar anul viitor, doar împotrivă, ci votăm și pentru“, a spus Bogdan Chirieac, după care a mai adăugat că „rotativa de anul acesta se va face cel mai târziu în toamnă“.

CITEȘTE ȘI      -       Consilierul Ion. Chirieac, despre inteligența artificială de la Guvern: Poate aşa o să avem şi noi autostrăzi, căi ferate, spitale

Urmărește aici ultima ediție a emisiunii „Miercurea Neagră“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel