Scapă de insomnie. Cheia pentru un somn bun

somn_usor_49363600
somn_usor_49363600

Angajații care sunt expuși la lumina soarelui sau luminile interioare luminoase în timpul orelor de dimineață dorm mai bine noaptea și tind să se simtă mai puțin deprimați și stresați decât cei care nu primesc multă lumină de dimineață, potrivit unui studiu recent, consultat de Daily Mail.

Expunerea la mai multă lumină în timpul zilei și mai puțină lumină pe timp de noapte este esențială pentru un somn sănătos, deoarece ajută la calibrarea ceasului "circadian" intern al corpului, scrie studiul în revista Sleep Health.

Rezultatele sugerează că, în medii de birou, expunerea fie la lumina naturală, fie la lumina electrică care este bogată în lumină scurtă "albastră" poate fi importantă pentru sănătatea lucrătorilor, a spus autorul principal, Mariana Figueiro.

Multe clădiri de birouri ar putea fi, de fapt, în mișcare în direcția reducerii luminii, a spus Figueiro, director de program la Centrul de Cercetare a Iluminatului de la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, New York.

Pentru a vedea dacă lucrătorii obișnuiți de birou obțin suficientă lumină pentru a-și regla ciclul de somn-trezire, echipa de studiu a recrutat participanți la cinci clădiri de birouri guvernamentale din Statele Unite.

Un total de 109 angajați care lucrau la birouri au purtat dispozitive de măsurare a luminii pentru o săptămână în timpul verii pentru a măsura expunerea lor la diferite tipuri de lumină pe parcursul zilei, iar 81 dintre aceștia au repetat experimentul și în timpul iernii.

Angajații care lucrau la birou și-au înregistrat somnul și timpul de trezire și au completat chestionarele despre starea lor de spirit și calitatea somnului la sfârșitul fiecărei perioade de studiu.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au fost expuse la o cantitate mai mare de lumină în timpul orelor de dimineață, între orele 8 și prânz, au adormit mai repede pe timp de noapte și au avut mai puține tulburări de somn în timpul nopții, comparativ cu cei expuși la lumină scăzută dimineața.

Oamenii care primesc mai multă lumină de dimineață au fost, de asemenea, mai puțin predispuși să raporteze sentimente de depresie și stres.

Lucrătorii din birouri care au fost expuși la niveluri ridicate de lumină toată ziua, de la 8am la 5pm, au raportat, de asemenea, niveluri mai scăzute de tulburări de somn și de depresie.

"Persoanele fizice ar trebui să se gândească la mediul lor de iluminare la locul de muncă și la anumite obiceiuri pe parcursul zilei (și înainte de culcare)", a declarat Ilia Karatsoreos, profesor asociat de fiziologie integrativă și neuroștiință la Universitatea de Stat din Washington, în Pullman.

O lipsă de somn de bună calitate a fost legată de probleme de sănătate mentală și fizică, inclusiv probleme cu starea de spirit, de gândire, metabolism și sistemul imunitar, a spus Karatsoreos, care nu a fost implicat in studiu.

"Există multe lucruri ușoare pe care le putem face în timpul zilei pentru a crește expunerea noastră la lumina soarelui, care ar putea avea efecte benefice asupra dispoziției și somnului pentru mulți oameni", a menționat Karatsoreos.

Poate că lăsându-vă biroul și ieșind în soarele luminos pentru prânz ar putea ajuta.

"Un model robust de lumină și întuneric (lumină eficientă în timpul zilei și scăzută seara) este importantă pentru sănătatea și bunăstarea noastră", a spus Figueiro.

"Priviți o fereastră, căutați lumină în timpul zilei, mai ales dimineața, ieșiți în timpul prânzului", a sfătuit Figueiro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel