SCANDALUL diplomatic dintre Ungaria și Ucraina. Ministru maghiar: E jalnic și absurd

Conflictul diplomatic dintre cei doi vecini ai României, Ucraina și Ungaria, escaladează. Poziții ferme din partea ambelor state.

Ieri, ministerul de Externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, a acuzat Budapesta că a intervenit în mod direct în procesul electoral din Ucraina şi a pus în perspectivă o "reacţie dură", potrivit unui comunicat remis duminică seara (mai multe detalii AICI).

Oficiali unguri, interziși în Ucraina

În dimineața zilei de azi, 27 octombrie 2020, din cauza amestecului Ungariei în alegerile locale din Ucraina din regiunea Transcarpatia, Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a interzis accesul în Ucraina pentru  doi oficiali maghiari. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, în cadrul unui interviu acordat „Interfax – Ucraina”, notează Libertatea Cuvântului.

„A fost interzis accesul în Ucraina pentru doi oficiali maghiari de rang înalt, care în timpul campaniei electorale au recurs la agitație electorală directă în regiunea Zakarpatia”, a spus el. Potrivit ministrului, unul dintre oficiali este Secretarul de stat al Biroului primului ministru al Ungariei. Kuleba a adăugat că Ministerul de Externe a inițiat introducerea unei interdicții de intrare în Ucraina pentru alți cetățeni maghiari care s-au amestecat activ în afacerile interne ale Ucrainei în timpul campaniei electorale.

Ministrul de externe maghiar, imixtiune în procesul electoral din Ucraina

De menționat că  ministrul Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjárto, a cerut duminică maghiarilor din Transcarpatia să sprijine la alegerile locale „Partidul maghiarilor din Ucraina”.

Péter Szijjártó, reacție virulentă

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a catalogat decizia Ucrainei de a interzice politicienilor maghiari accesul în Ucraina din cauza amestecului în alegerile locale din regiunea Transcarpatia ca fiind „jalnică și absurdă”, notează Evropeiska pravda cu referire la Reuters. Potrivit lui Szijjártó, Ucraina a întreprins „măsuri neprietenoase” împotriva Ungariei, convocând ambasadorul Ungariei și interzicerea accesului  în Ucraina în cazul a doi oficiali maghiari.

„Ucraina trimite un semnal … că refuză la sprijinul Ungariei în eforturile de integrare euro-atlantică „, a spus  Péter Szijjártó.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Péter Szijjártó a spus că Budapesta nu a primit încă o notificare oficială despre interdicția oficialilor maghiari de a intra în Ucraina. Ministrul a felicitat victoria candidaților maghiari la alegerile locale din Ucraina. După opinia sa, acest lucru înseamnă că ar trebui luată în considerare opinia comunității maghiare cu privire la viitorul Transcarpatiei, informează Libertatea Cuvântului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel