TENSIUNI între Ungaria și Ucraina. Budapesta, acuzată de imixtiune

Tensiune între Kiev și Budapesta. Ungaria este acuzată că a intervenit în procesul electoral din Ucraina.

Ministerul de Externe de la Kiev a acuzat Budapesta că a intervenit în mod direct în procesul electoral din Ucraina şi a pus în perspectivă o "reacţie dură", potrivit unui comunicat remis duminică seara.

Reacţia ministerului vine după ce, pe parcursul zilei, ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó a încurajat maghiarii din Ucraina Subcarpatică, pe pagina sa de Facebook, să voteze pentru candidatul Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică (KMKSZ), Zoltán Babják, care s-a înscris în cursa electorală pentru fotoliul de primar al localităţii Berehove.

Potrivit Ministerului de Externe din Ucraina, nu numai că sunt dezamăgiţi de declaraţiile şefului diplomaţiei ungare, ci consideră că acest lucru va submina negocierile dintre cele ţări.

“Prin asta, Budapesta a confirmat faptul că intervine în mod direct în afacerile interne ale Ucrainei şi a dat o lovitură sub centură în problema eforturilor consistente ale Ucrainei de a găsi o soluţie constructivă la problemele din relaţiile dintre ucraineni şi maghiari”, a subliniat ministerul de la Kiev.

În declaraţie s-a mai arătat că ministerul consideră inacceptabile declaraţiile făcute de partea maghiară şi a pus în perspectivă o “reacţie dură”

“Constatăm că Budapesta a ignorat apelurile repetate ale Kievului de a respecta statul de drept şi principiile relaţiilor de bună vecinătate, respectiv legile Ucrainei. Este inacceptabil ca alegătorilor să li se “şoptească” de la Budapesta, acest lucru încalcă legile din Ucraina, astfel că partea ucraineană nu poate decât să reacţioneze dur la cele întâmplate, în conformitate cu practica internaţională şi legislaţia ucraineană. Implicarea peste măsură a părţii maghiare, respectiv provocarea cetăţenilor ucraineni de a nu respecta constituţia şi legile Ucrainei este sortită eşecului”, se arată în comunicat.

Într-o declaraţie remisă în data de 20 octombrie, Ministerul de Externe din Ucraina i-a avertizat, deja, pe oficialii maghiari ca în timpul vizitelor în Ucraina Subcarpatică să se abţină de la propaganda politică şi de la imixtiunea în alegerile locale din Ucraina, informează Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel