Scandal în Polonia. Preşedinta Curţii Supreme refuză pensionarea

Scandal fără precxedent în Polonia, unde Malgorzata Gersdorf, preşedinta Curţii Supreme refuza decizia de pensionare pe care preşedintele Andrzej Duda urma să i-o anunţe, potrivit AFP.

Conflictul declanșat între majoritatea judecătorilor Curţii Supreme şi conservatorii aflați la putere în Polonia a atins  punctul culminant  în aceste zile, pe fondul unui diferend mai vast care opune Varşovia şi Comisia Europeană, pe tema reformelor judiciare controversate efectuate de către putere.

Comisia Europeana a declanșat procedura de  infringement pentru Polonia din cauza acestui conflict.

Președinta Curții Supreme Poloneze  a fost invitată să se prezinte la şeful statului la ora locală 16.00 (17.00, ora României), aceasta declarând, despre perspectiva de a i se îmnâna o scrisoare prin care este pensionată,  la un post TV privat că: "Mă simt preşedintă până în 2020", a răspuns ea, referindu-se la mandatul de şase ani prevăzut de Constituţie.

Comisia Europeană a trimis luni Guvernului polonez o "scrisoare de notificare", căreia Varşovia are termen o lună să-i răspundă - prima etapă a unei proceduri care poate ajunge până la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi poate conduce la sancţiuni financiare.

Este vorba despre o "linie roşie", de netrecut, în ochii Bruxellesului, chiar dacă judecătorii vizaţi pot să ceară să-şi continue actvitatea, adersându-se preşedintelui Republicii, care nu este obligat să-şi motiveze decizia discreţionară.

Vârsta pensionării judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de către conservatori, cu scopul afişat de a îndepărta magistraţi care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Această măsură, care intră în vigoare pe 3 iulie, la miezul nopţii, afectează 27 de magistraţi - adică peste o treime din corpul magistraţilor de la Curtea Supremă

Conservatorilor aflaţi la putere sunt de părere că reforma Curţii Supreme face parte dintr-un efort indispensabil vizând o spargere a castei judecătorilor - pe care o consideră coruptă şi descendenta predecesorilor săi comunişti.

În schimb, opoziţia denunţă faptul că Partidul Lege şi Justiţie (PiS, la putere) caută să preia controlul asupra aparatului judiciar, pentru a-şi asigura acapararea completă asupra statului.

Vezi si: Reforma judiciară provoacă tensiuni între Polonia şi CE

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel