Paște 2018: SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții

PAȘTE 2018: SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui și din Săptămâna Patimilor. 

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții Sâmbăta Mare este ziua în care se prăznuiește îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos, precum și pogorârea Lui în iad, salvând neamul omenesc și scoțându-l din stricăciune.

Sâmbăta Mare este ultima zi a postului Paștelui, fiind declarată zi de odihnă.

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții  Potrivit tradiției, astăzi se sacrifică mielul, în gospodării se pregătesc preparatele tradiționale şi se definitivează curăţenia.

Se spune că nu este bine să dormi în Sâmbătă Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții   Sâmbăta cea Mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la înviere întreaga umanitate.

Astăzi se vopsesc ouăle, în cazul în care nu s-a făcut acest lucru în Joia Mare, pregătesc cozonacii şi pasca, drobul şi friptura de miel. Se pregătesc pentru întreaga familie hainele curate pe care le vor îmbrăca la slujba de Înviere.

[citeste si]

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții   Seara lumea porneşte în linişte spre biserică, pe drum se vorbeşte în şoaptă, iar la slujba de Înviere toată lumea stă şi ascultă cu mare evlavie. La miezul nopții, preotul cheamă credincioșii să ia lumină, spunând: "veniți sa luați Lumină!".

Aceştia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții   După ce iau lumina, oamenii merg în cimitir la căpătâiul morţilor familiei şi aprind şi acolo lumânări, ca şi cei trecuţi dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului. Lor li se dă de pomană şi în ziua de Înviere, dar şi peste o săptămână, când e Paştele Morţilor.

La plecarea spre casă, fiecare credincios este bine să ducă în căminul său lumânarea aprinsă la Înviere. Aceasta simbolizează Lumina Învierii Domnului Hristos.

Tradiții și superstiții

Pentru ca toţi membrii familiei să fie sănătoşi în decursul întregului an, oasele şi resturile adunate după ce se taie mielul se îngroapă la rădăcina unui măr sau păr sănătos.

În ziua de Învinere se schimbă hainele cu altele noi, albe.

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții   Se spune că dacă vrei să ţi se împlinească cele mai arzătoare dorinţe, nu trebuie să dormi cu niciun chip în noaptea de Sâmbăta Mare, întrucât atunci când se deschid cerurile, Domnul nu poate vedea înlăuntrul fiinţei tale şi nu-ţi poate dărui ce-ţi doreşti.

Dacă te împiedici în timp ce te îndrepţi către slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu şi plin de încercări.

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții   Atunci când se trag clopotele la slujba de Înviere, este bine să ţii un fier între dinţi, astfel încat să fii ferit de dureri de măsele întreg anul.

Ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.

PAȘTE 2018:  SÂMBĂTA MARE, 7 aprilie 2018: Tradiții, obiceiuri și superstiții  Sâmbătă seara, înainte de slujba de înviere, în special la ţară, gospodinele pregătesc coşul cu bucate, ce urmează să fie dus la biserică, pentru a fi sfinţite de preot. În coş, fiecare gospodină pune un ştergar nou, o lumânare albă aprinsă, ouă, cozonac, pască, o bucată de slănină, zahăr, făină, o ramură de busuioc, un miel figurină din aluat copt şi vin.

Se spune că sâmbătă seara se deschid cerurile, iar sufletele rudelor decedate vin la casa unde au locuit înainte de plecarea în eternitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel