Salariul minim crește cu 300% în Venezuela, dar nu ajunge nici pentru 1 kg de carne

Salariul minim crește cu 300% în Venezuela, dar nu ajunge nici pentru 1 kg de carne  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Salariul minim crește cu 300% în Venezuela, dar nu ajunge nici pentru 1 kg de carne / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Deși salariul minim a crescut cu 300%, sumele nu sunt suficiente nici pentru cumpărarea unui kilogram de carne.

Guvernul venezuelean a anunţat sâmbătă o creştere a salariului minim de aproape 300%, dar această majorare nu este suficientă nici măcar pentru a cumpăra un kilogram de carne din cauza inflaţiei scăpate de sub control în ţara sud-americană, notează AFP.

"Intră în vigoare o creştere a salariului minim, la 7 milioane de bolivari", adică 2,5 dolari, a declarat ministrul muncii, Eduardo Pinate, în faţa partizanilor guvernului socialist adunaţi cu ocazia zilei de 1 Mai.

Salariul minim lunar creşte astfel cu 288,8%. El este completat de un cupon alimentar de "3 milioane de bolivari', pentru un "venit minim de 10 milioane de bolivari", potrivit ministrului.

Hiperinflație de 3.000%



Dar această creştere nu le permite venezuelenilor să îşi recupereze puterea de cumpărare, în timp ce ţara este în criză, cu o economie în recesiune de opt ani şi patru ani consecutivi de hiperinflaţie, care a atins aproape 3.000% în 2020.

Cu noul salariu minim nu se poate cumpăra un kilogram de carne, care costă 3,75 dolari într-o economie din ce în ce mai dolarizată. Nu este suficient nici pentru a cumpăra o cutie cu treizeci de ouă sau un kilogram de brânză, care costă 11 milioane de bolivari.

"Aceasta nu este cea mai bună veste pentru o zi de 1 Mai", a reacţionat pentru AFP economistul César Aristimuno. "Cu siguranţă, va aduce o oarecare uşurare pentru mulţi venezueleni, dar, din păcate, ce vom vedea este o creştere a preţurilor", a adăugat el.

Guvernul lui Nicolas Maduro, lovit de sancţiuni internaţionale, în special din partea Washingtonului care a încercat să-l răstoarne de la putere după contestata sa realegere în 2018, a renunţat să anunţe festivist creşterile salariale cum făcea predecesorul său Hugo Chavez (1999-2013), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel