Urmărește emisiunea live


S-a terminat răbdarea lui Macron cu Rusia: Îl credeam dispărut pe pământ european

Facebook Emmanuel Macron
Facebook Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, acuză Rusia că a pornit un tip de război "pe care îl credeam dispărut de pe pământ european". 

Aflat miercuri în Benin în cadrul unui turneu african, preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat Rusia că este una dintre ultimele puteri imperiale coloniale după ce a lansat un război teritorial în Ucraina, transmite AFP.

Rusia a lansat o ofensivă contra Ucrainei, este un război teritorial pe care-l credeam dispărut pe pământ european, este un război de început de secol al XX-lea, dacă nu chiar de secol al XIX-lea. O spun pe un continent (Africa) care a suferit imperialismele coloniale, a afirmat preşedintele Franţei la o conferinţă de presă comună la Cotonou cu omologul său din Benin, Patrice Talon.

Rusia este una dintre ultimele puteri imperiale coloniale prin decizia ei de a invada o ţară vecină pentru a-şi apăra acolo interesele, consideră preşedintele Franţei.

"Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid"



Conform lui Macron, aflat într-un turneu african în acelaşi timp cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Rusia a început un nou tip de război mondial hibrid. Ea a decis că informaţia, energia şi alimentaţia sunt instrumente militare puse în serviciul unui război imperialist continental împotriva Ucrainei, a argumentat preşedintele francez, adăugând că doreşte să califice în termenii cei mai autentici ceea ce se întâmplă astăzi.

În opinia lui, Rusia este una dintre ţările care, cu multă forţă, foloseşte instrumentele de propagandă, mai ales prin canalele de televiziune Sputnik şi Russia Today, deşi ambele au fost interzise în UE după declanşarea agresiunii ruse contra Ucrainei.

Mai devreme tot miercuri, într-un discurs susţinut la ambasada Rusiei în Etiopia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a apreciat, potrivit Reuters, că majoritatea ţărilor lumii nu doresc să trăiască la fel ca şi când vremurile coloniale s-ar fi întors. Descrierea Rusiei drept un prieten respectuos al Africii, în opoziţie cu aroganţa puterilor occidentale cu mentalitate colonială, a fost un laitmotiv al declaraţiilor făcute de Lavrov în precedentele etape ale turneului său african, în Republica Congo şi Uganda, scrie Agerpres. 

Macron critică Africa pentru poziţia în conflictul ruso-ucrainean

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat marţi ipocrizia pe care o observă în special pe continentul african de a nu recunoaşte clar o agresiune unilaterală a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite AFP.

Alegerea pe care au făcut-o europenii în primul rând nu este în niciun caz de a participa la acest război, ci de a-l recunoaşte şi de a-l numi astfel, dar văd prea adesea ipocrizie, mai ales pe continentul african (...), de a nu califica drept război agresiunea lansată de Rusia împotriva Ucrainei, pentru că există presiuni diplomatice, ştiu că despre aceasta este vorba, a spus şeful statului francez în timp ce se află într-o vizită în Camerun în cadrul unui turneu african.

Macron a susţinut că UE a decis să facă totul pentru a opri acest război fără a participa la el şi a sancţiona Rusia pentru a-i bloca efortul de război şi a o izola diplomatic.

Aici avem nevoie de voi (de ţările africane n.red), pentru că altfel această schemă (a invaziei Rusiei în Ucraina) se va reproduce după bunul plac. Nu aceasta este ordinea internaţională pe care o dorim, care se bazează pe cooperare şi respectarea suveranităţii fiecăruia, a pledat preşedintele francez.

Aflat la rândul său într-un turneu african, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, în Uganda, că rolul continentului african în politica noastră externă (a Rusiei, n.red.) va creşte şi o va face în mod semnificativ.

Aceasta se va întâmpla indiferent de ceea ce se va întâmpla în relaţiile cu Occidentul şi este vorba despre interese pe termen lung, nu de interese conjuncturale ale Rusiei în această regiune, a adăugat ministrul rus, citat de agenţia EFE.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel